Befsztykowe szaszłyki z pieczarkami w sosie teriyaki
- Całkowity czas 23 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 8 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g antrykot na grilla, pokrojony w kostkę o grubości 2,5 cm
75 ml miód
50 ml sos sojowy o niskiej zawartości sodu
30 ml ocet ryżowy
6 goździk posiekany czosnek
12 małe pieczarki, całe i obrane
0.5 czerwona papryka
0.5
2 łyżka mąka kukurydziana
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W dużej misce wymieszaj miód, sos sojowy, ocet i czosnek. Przelej wszystko do naczynia nadającego się do mikrofalówki i odstaw na bok.
Etap 2 /5
Do pierwszej miski włóż stek, paprykę i cebulę i dobrze wymieszaj z sosem. Na drewniane szpikulce o długości 20 cm nadziewaj na zmianę kawałki mięsa i warzywa.
Etap 3 /5
– Włącz grill. – Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść szaszłyki na grillu i opuść pokrywkę.
Etap 4 /5
Grilluj przez 6–8 minut, aż warzywa i mięso upieką się zgodnie z Twoimi preferencjami.
Etap 5 /5
W międzyczasie dodaj mąkę kukurydzianą do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj. Ustaw mikrofalówkę na najwyższą moc i podgrzewaj przez 60 sekund, mieszając tylko raz – sos powinien zrobić się gęsty i lśniący. Posmaruj szaszłyki sosem i podawaj.