Befsztykowe szaszłyki z pieczarkami w sosie teriyaki
Tefal
Przepis według Tefal

Befsztykowe szaszłyki z pieczarkami w sosie teriyaki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 23 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    8 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g antrykot na grilla, pokrojony w kostkę o grubości 2,5 cm

  • 75 ml miód

  • 50 ml sos sojowy o niskiej zawartości sodu

  • 30 ml ocet ryżowy

  • 6 goździk posiekany czosnek

  • 12 małe pieczarki, całe i obrane

  • 0.5 czerwona papryka

  • 0.5

  • 2 łyżka mąka kukurydziana

Czas przygotowania

Etap 1 /5

W dużej misce wymieszaj miód, sos sojowy, ocet i czosnek. Przelej wszystko do naczynia nadającego się do mikrofalówki i odstaw na bok.

  • 500g antrykot na grilla, pokrojony w kostkę o grubości 2,5 cm
  • 75ml miód
  • 50ml sos sojowy o niskiej zawartości sodu
  • 30ml ocet ryżowy
  • 6goździk posiekany czosnek
  • 12 małe pieczarki, całe i obrane
  • 0.5 czerwona papryka
  • 0.5
  • 2łyżka mąka kukurydziana

Etap 2 /5

Do pierwszej miski włóż stek, paprykę i cebulę i dobrze wymieszaj z sosem. Na drewniane szpikulce o długości 20 cm nadziewaj na zmianę kawałki mięsa i warzywa.

Etap 3 /5

– Włącz grill. – Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść szaszłyki na grillu i opuść pokrywkę.

Etap 4 /5

Grilluj przez 6–8 minut, aż warzywa i mięso upieką się zgodnie z Twoimi preferencjami.

Etap 5 /5

W międzyczasie dodaj mąkę kukurydzianą do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj. Ustaw mikrofalówkę na najwyższą moc i podgrzewaj przez 60 sekund, mieszając tylko raz – sos powinien zrobić się gęsty i lśniący. Posmaruj szaszłyki sosem i podawaj.