Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami laskowymi
Tefal
Przepis według Tefal

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami laskowymi

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • Masło do wysmarowania formy

  • 2 Dojrzałe gruszki

  • 100 g Gorzka czekolada 85%

  • 4 Jajka

  • 75 g Cukier

  • 8 cl Miód

  • 2 łyżeczka Ekstrakt z wanilii

  • 13 cl Oliwa z oliwek

  • 140 g Mielone orzechy laskowe, przesiane

  • 35 g Wiórki kokosowe

  • 35 g Kakao w proszku

  • 40 g Mąka gryczana

  • 1 łyżka Zmielone orzechy laskowe

Akcesoria

  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Natłuść tortownicę o średnicy 22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Umyj gruszki, przekrój na pół i usuń nasiona. Pokrój na plasterki. Drobno posiekaj czekoladę.

Etap 2 /8

Oddziel białka od żółtek. Weź ręczny mikser i ubij żółtka. Dodaj cukier, miód i ekstrakt z wanilii. Ubijaj jeszcze przez 5 minut lub dopóki objętość nie zwiększy się dwukrotnie i nie powstaną wstęgi. Podczas ubijania żółtek ostrożnie wlej olej.

Etap 3 /8

W misce wymieszaj zmielone, przesiane orzechy włoskie, wiórki kokosowe, kakao i mąkę gryczaną.

Etap 4 /8

Weź czystą trzepaczkę i ubijaj białka, aż powstaną sztywne dzióbki. Za pomocą dużej, metalowej łyżki dodaj do żółtek połowę masy z orzechami laskowymi i połowę ubitych na sztywno białek. Miksuj aż do uzyskania jednorodnej konsystencji, a następnie dodaj drugą połowę masy z orzechami laskowymi i białek.

Etap 5 /8

Przelej połowę ciasta do tortownicy. Na wierzchu połóż połowę gruszek i czekolady. Zalej je drugą połową ciasta i zrób okrąg z pozostałych gruszek. Posyp zmiażdżonymi orzechami laskowymi i resztą czekolady.

Etap 6 /8

Połóż tortownicę na płycie grillowej, a tę umieść na środkowej półce urządzenia. Zamknij drzwiczki.

Etap 7 /8

Ustaw tryb DESER i piecz przez 1 minutę w temperaturze 180°C. Po 45 minutach przykryj ciasto papierem do pieczenia.

Etap 8 /8

Przed podaniem pozostaw do ostygnięcia.