Bezglutenowe muffiny z chrupiącą „różyczką piaskową” w środku - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Bezglutenowe muffiny z chrupiącą „różyczką piaskową” w środku

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 16 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    26 min.
  • Studzenie
    45 min.

Składniki

3 porcje

  • 330 g Płatki kukurydziane

  • 210 g Cukier

  • 140 g Mąka kukurydziana

  • 3 łyżeczka Proszek do pieczenia (15 g)

  • 180 g Masło

  • 6 Jajka

  • 150 ml Mleko

  • 165 g Czekolada

  • 90 g Masło

  • 30 g Miód

  • 30 g Cukier

  • 75 g Drobno rozgniecione płatki kukurydziane

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Do nieprzywierającego rondla włóż masło, czekoladę połamaną na grube kawałki, miód i cukier. Włóż nieprzywierające naczynie do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje

  • 165g Czekolada
  • 90g Masło
  • 30g Miód
  • 30g Cukier
  • Forma na 6 muffinek

Etap 2 /6

Roztopione masło/czekoladę wlej do dużej miski, a następnie dodaj płatki kukurydziane. Wymieszaj, a następnie uformuj 6 „różyczek piaskowych” (czekoladowe kulki z płatków kukurydzianych) i włóż je do zamrażarki (lub do lodówki).

  • 165g Czekolada
  • 90g Masło
  • 75g Drobno rozgniecione płatki kukurydziane

Etap 3 /6

Za pomocą robota kuchennego drobno zmiksuj płatki kukurydziane, cukier, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodaj jaja, masło, a następnie mleko, wymieszaj całość po dodaniu każdego kolejnego składnika.

  • 330g Płatki kukurydziane
  • 210g Cukier
  • 140g Mąka kukurydziana
  • 3łyżeczka Proszek do pieczenia (15 g)
  • 180g Masło
  • 6 Jajka
  • 150ml Mleko

Etap 4 /6

Wlej połowę masy do foremek, lekko wciśnij „różyczkę piaskową” w środek każdej porcji, a następnie przykryj pozostałą częścią masy. Włóż formę do Cake Factory.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 5 /6

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje

Etap 6 /6

Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, następnie wyjmij z foremek i podaj.