Bezglutenowe pierożki z pora nadziewane wieprzowiną - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Bezglutenowe pierożki z pora nadziewane wieprzowiną

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 osób

  • 2 Duże pory

  • 200 ml Wody

  • 30 ml Sosu sojowego bezglutenowego

  • 30 ml Oliwy

  • Ćwiartka cytryny

  • Farsz:

  • 500 g Łopatki wieprzowej

  • 4 łyżka Płatków owsianych błyskawicznych

  • 1 łyżeczka Papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka Tymianku

  • 1 łyżka Miodu

  • 20 ml Sosu sojowego bezglutenowego

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Cook4me nastawiamy na mocne duszenie i wlewamy wodę. Szykujemy pora tak, aby zawinąć w niego farsz: odkrajamy końcówki, zieloną część ścinamy na ¾ wysokości. Nacinamy pora wzdłuż do najgłębszego liścia, oddzielamy liście i dokładnie myjemy. Liście prasujemy, np. wałkiem lub butelką, następnie parzymy we wrzątku w Cook4me przez 1 minutę.

Etap 2 /6

Wszystkie składniki farszu mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  • Farsz:
  • 500g Łopatki wieprzowej
  • 4łyżka Płatków owsianych błyskawicznych
  • 1łyżeczka Papryki słodkiej
  • 1łyżeczka Czosnku granulowanego
  • 1łyżeczka Tymianku
  • 1łyżka Miodu
  • 20ml Sosu sojowego bezglutenowego

Etap 3 /6

Liście pora układamy na zakładkę (po 2). Na brzeg pora kładziemy masę mięsną i zawijamy na ukos, aby powstał trójkątny pierożek.

Etap 4 /6

Pierożki układamy w misie i zalewamy 200 ml wody, dodajemy 30 ml oliwy, 30 ml sosu sojowego oraz cząstkę cytryny.

  • 200ml Wody
  • 30ml Sosu sojowego bezglutenowego
  • 30ml Oliwy
  • Ćwiartka cytryny

Etap 5 /6

Gotujemy pod ciśnieniem przez 10 minut.

Etap 6 /6

Gotowe pierożki wykładamy na talerz, polewamy sosem i ozdabiamy ulubionymi ziołami.