Bezglutenowe pierożki z pora nadziewane wieprzowiną
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
2 Duże pory
200 ml Wody
30 ml Sosu sojowego bezglutenowego
30 ml Oliwy
Ćwiartka cytryny
Farsz:
500 g Łopatki wieprzowej
4 łyżka Płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka Papryki słodkiej
1 łyżeczka Czosnku granulowanego
1 łyżeczka Tymianku
1 łyżka Miodu
20 ml Sosu sojowego bezglutenowego
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Cook4me nastawiamy na mocne duszenie i wlewamy wodę. Szykujemy pora tak, aby zawinąć w niego farsz: odkrajamy końcówki, zieloną część ścinamy na ¾ wysokości. Nacinamy pora wzdłuż do najgłębszego liścia, oddzielamy liście i dokładnie myjemy. Liście prasujemy, np. wałkiem lub butelką, następnie parzymy we wrzątku w Cook4me przez 1 minutę.
Etap 2 /6
Wszystkie składniki farszu mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Etap 3 /6
Liście pora układamy na zakładkę (po 2). Na brzeg pora kładziemy masę mięsną i zawijamy na ukos, aby powstał trójkątny pierożek.
Etap 4 /6
Pierożki układamy w misie i zalewamy 200 ml wody, dodajemy 30 ml oliwy, 30 ml sosu sojowego oraz cząstkę cytryny.
Etap 5 /6
Gotujemy pod ciśnieniem przez 10 minut.
Etap 6 /6
Gotowe pierożki wykładamy na talerz, polewamy sosem i ozdabiamy ulubionymi ziołami.