Bigos od Trip Foto Maniaki
- Całkowity czas 53 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 48 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
5 osób
100 g Boczku
300 g Mięsa (np. Łopatka)
300 g Kiełbasy
800 g Kapusta świeża
500 g Kapusta kiszona
200 g Marchewka
100 g Pietrucha
Por (część biała według uznania)
Sól
Pieprz
Papryka słodka
3 łyżka Cukier
Ziele angielskie
Liść laurowy
Majeranek
Czosnek granulowany
Kminek
Koncentrat (według uznania ilościowo)
350 ml Woda
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Na początku mięso i warzywa pokroić według swojego uznania w plastry czy o tam :).
Etap 2 /6
Następnie pokrojony boczek podsmażamy tak aby wydobyć z niego tłuszcz jak się uda, następnie wkładamy pokrojone mięso (łopatka lub inne mięso według uznania) i podsmażamy około 5 minut i dodajemy na koniec kiełbasę, dalej wszystko razem podsmażać 10-15 minut.
Etap 3 /6
Po podsmażeniu mięsa dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko razem wymieszać, następnie dodać przyprawy i wymieszać po raz kolejny.
Etap 4 /6
Po wymieszaniu dodajemy kapustę kiszoną (wymieszać), plus kapustę świeżą i wymieszać wszystko razem. Na tym etapie możemy dodać koncentratu i wymieszać jak się uda. Ja dodaję teraz troszkę, a resztę po gotowaniu pod ciśnieniem.
Etap 5 /6
Dodajemy 350 ml wody i to tyle :) Zamykamy i gotujemy pod ciśnieniem przez 25 minut.
Etap 6 /6
Po zakończeniu gotowania pod ciśnieniem otwieramy i sprawdzamy co wyszło. Dodajemy koncentrat według swojego uznania ilościowo i co najwyżej doprawiamy co nieco :) Przy otwartej pokrywce przez 5-10 minut podduszamy bigos. SMACZNEGO :).