Bigos od Trip Foto Maniaki - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Trip Foto Maniaki

Bigos od Trip Foto Maniaki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 53 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    48 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

5 osób

  • 100 g Boczku

  • 300 g Mięsa (np. Łopatka)

  • 300 g Kiełbasy

  • 800 g Kapusta świeża

  • 500 g Kapusta kiszona

  • 200 g Marchewka

  • 100 g Pietrucha

  • Por (część biała według uznania)

  • Sól

  • Pieprz

  • Papryka słodka

  • 3 łyżka Cukier

  • Ziele angielskie

  • Liść laurowy

  • Majeranek

  • Czosnek granulowany

  • Kminek

  • Koncentrat (według uznania ilościowo)

  • 350 ml Woda

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Na początku mięso i warzywa pokroić według swojego uznania w plastry czy o tam :).

  • 100g Boczku
  • 300g Mięsa (np. Łopatka)
  • 300g Kiełbasy
  • 200g Marchewka
  • 100g Pietrucha
  • Por (część biała według uznania)

Etap 2 /6

Następnie pokrojony boczek podsmażamy tak aby wydobyć z niego tłuszcz jak się uda, następnie wkładamy pokrojone mięso (łopatka lub inne mięso według uznania) i podsmażamy około 5 minut i dodajemy na koniec kiełbasę, dalej wszystko razem podsmażać 10-15 minut.

  • 100g Boczku
  • 300g Mięsa (np. Łopatka)
  • 300g Kiełbasy

Etap 3 /6

Po podsmażeniu mięsa dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko razem wymieszać, następnie dodać przyprawy i wymieszać po raz kolejny.

  • 200g Marchewka
  • 100g Pietrucha
  • Por (część biała według uznania)
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka
  • 3łyżka Cukier
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Majeranek
  • Czosnek granulowany
  • Kminek

Etap 4 /6

Po wymieszaniu dodajemy kapustę kiszoną (wymieszać), plus kapustę świeżą i wymieszać wszystko razem. Na tym etapie możemy dodać koncentratu i wymieszać jak się uda. Ja dodaję teraz troszkę, a resztę po gotowaniu pod ciśnieniem.

  • 800g Kapusta świeża
  • 500g Kapusta kiszona
  • Koncentrat (według uznania ilościowo)

Etap 5 /6

Dodajemy 350 ml wody i to tyle :) Zamykamy i gotujemy pod ciśnieniem przez 25 minut.

  • 350ml Woda

Etap 6 /6

Po zakończeniu gotowania pod ciśnieniem otwieramy i sprawdzamy co wyszło. Dodajemy koncentrat według swojego uznania ilościowo i co najwyżej doprawiamy co nieco :) Przy otwartej pokrywce przez 5-10 minut podduszamy bigos. SMACZNEGO :).

  • Sól
  • Pieprz
  • Koncentrat (według uznania ilościowo)

Podobne przepisy

Łysy
1 godz. 20 min.

Bigos od Łysego

ratings.4.5

2 Recenzje

Bigos od Trip Foto Maniaki - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Bigos od Łysego