Bitki wołowe
- Całkowity czas 49 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 34 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
400 g łopatki wołowej
2 cebule
1 łyżka miodu
300 ml bulionu mięsnego
1 szczypta soli
1 szczypta tymianku
1 szczypta rozmarynu
1 szczypta papryki wędzonej
1 szczypta pieprzu czarnego
4 ząbki czosnku
4 liście szałwi
3 łyżka whisky
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Łopatkę pokroić w cienkie plastry ok. 1 cm lub mogą być cieńsze. Pokrojone kawałki rozbić tłuczkiem i opruszyc pieprzem i solą z każdej strony. Tak przygotowane mieso najlepiej przełożyć do pojemnika i polać oliwą. Następnie zostawić na całą noc w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemjiku.
Etap 2 /5
Mieso w temperaturze pokojowej obsmażamy w garnku z każdej strony i wyciągamy do pojemnika.
Etap 3 /5
Na pozostały w garnku tłuszcz, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek. Podsmażamy 2 minuty.
Etap 4 /5
Do cebuli dodajemy łyżkę miodu i pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy.
Etap 5 /5
Do cebuli wrzucamy mięso, mieszamy i zalewamy bulionem mięsnym i 3 łyżkami whisky. Następnie całość gotujemy przez 20 minut.