Bułeczki koala ze szpinakiem
- Całkowity czas 3 godz. 42 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 22 min.
Gotowanie - 3 godz.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
2 porcje
60 g Jajko
150 ml Mleko
30 g Cukier
2 łyżeczka Drożdże
300 g Mąka
2 łyżka Olej
4 szczypta Sól
20 g Masło
8 Oliwka
8 Migdał
40 g Jajko
2 łyżeczka Mleko
240 g Szpinak
2 łyżka Oliwa z oliwek
Sól
310 g Serek śmietankowy
80 g Orzech pekan
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /9
W małej misce roztrzep jajko widelcem. Podziel określoną ilość jaj na glazurę i ciasto na dwa małe kokilki. Przygotuj glazurę: wymieszaj odmierzoną ilość jajka z mlekiem. Odłóż na bok.
Etap 2 /9
Przygotuj ciasto: podgrzej mleko (38 do 40°C). Uważaj, aby nie było zbyt gorące, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. W małej misce wymieszaj drożdże razem z mlekiem i cukrem. Odstaw na 5 minut, aż drożdże się rozpuszczą.
Etap 3 /9
Do osobnej miski wsyp mąkę, sól, olej i odważone jajko, następnie dodaj mleko, cukier i mieszaninę drożdży. Wyrabiaj ręcznie przez co najmniej 2 minuty. Dodaj miękkie masło pokrojone w drobną kostkę i ugniataj przez 1 minutę, aby masło się połączyło. Ciasto powinno być lepkie. Pozostaw ciasto w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej, aż ciasto potroi swoją objętość.
Etap 4 /9
Wyjmij ciasto z miski i połóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformuj ciasto w kulę, następnie podziel na 4 kawałki po 50 g każdy i uformuj z nich kulki. Umieść je w czterech rogach nieprzywierającej formy, zachowując duże odstępy. Pozostałe ciasto podziel na 4 kawałki po 10 g każdy i podziel je na pół, tworząc małe kulki. Kulki umieść po dwóch stronach bułek, wsuwając kulki lekko pod ich spód, tworząc uszy koali. Przykryj bułki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę, aby bułki podwoiły swoją objętość.
Etap 5 /9
W międzyczasie umyj i osusz szpinak, usuń łodygi. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż szpinak przez 2 minuty. Schłodź w lodówce.
Etap 6 /9
Delikatnie posmaruj koale glazurą, następnie delikatnie wciśnij migdały i przekrojone oliwki, tworząc nos i oczy.
Etap 7 /9
Umieść formę w urządzeniu i uruchom program na określony czas.
Etap 8 /9
Pozostaw koale do ostygnięcia na kratce.
Etap 9 /9
Do małego pojemnika włóż serek i orzechy włoskie. Wymieszaj łyżką. Bułeczki koala przekrój w poprzek, z każdej strony posmaruj serkiem, z jednej strony połóż szpinak i przykryj drugą stroną, aby zamknąć bułkę koala.