Chłodnik warzywny na lato
- Całkowity czas 3 godz. 5 min.
- 35 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 2 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g kukurydza
300 g żółty pomidor
175 g żółta papryka
50 g żółte cebule
2 łyżka ocet jabłkowy
Sól
Pieprz
120 g ogórek
50 g czerwona cebula
30 g świeża pietruszka
20 ml sok z cytryny
1 filet oliwa z oliwek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do blendera włóż kukurydzę, pomidory, paprykę, cebulę i wlej ocet. Naciśnij i przytrzymaj przycisk „Pulse” przez kilka sekund.
300g kukurydza 300g żółty pomidor 175g żółta papryka 50g żółte cebule 2łyżka ocet jabłkowy
Etap 2 /6
Po zakończeniu programu pozostaw na 30 minut.
Etap 3 /6
W międzyczasie pokrój ogórek i czerwoną cebulę w kostkę. Posiekaj pietruszkę, dodaj sok z cytryny, włóż wszystko do miski i odstaw na bok.
120g ogórek 50g czerwona cebula 30g świeża pietruszka 20ml sok z cytryny
Etap 4 /6
Ustaw wskazany program na jedną minutę i rozpocznij miksowanie składników. Uruchom program.
Etap 5 /6
Po zakończeniu programu przelej wszystko do dużej miski. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Etap 6 /6
Podawaj w miskach z sałatką ogórkową, spryskaj oliwą z oliwek i przypraw do smaku.
Sól Pieprz 1filet oliwa z oliwek