Chaczapuri - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Chaczapuri

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    1 godz. 40 min.

Składniki

8 osób

  • 40 cl Kefir

  • 2 łyżeczka Cukier

  • 2.5 łyżka Mąka pszenna

  • 7 g Drożdże piekarskie

  • 670 g Mąka pszenna

  • 330 g Śmietana 20%

  • 1 szczypta Sól

  • 130 g Masło

  • 700 g Ser suluguni

  • 300 g Bryndza

  • 4 Jajka

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /14

Podgrzej kefir w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund.

  • 40cl Kefir

Etap 2 /14

Rozpuść w kefirze drożdże, cukier i mąkę. Pozostaw na 15-20 minut w ciepłym miejscu.

  • 2łyżeczka Cukier
  • 2.5łyżka Mąka pszenna
  • 7g Drożdże piekarskie

Etap 3 /14

Na powierzchni mieszanki powinny pojawić się bąbelki.

Etap 4 /14

Przesiej do misy robota mąkę.

  • 670g Mąka pszenna

Etap 5 /14

Dodaj do misy robota mieszankę z drożdżami. Następnie dodaj śmietanę i szczyptę soli. Naciśnij "Start".

  • 330g Śmietana 20%
  • 1szczypta Sól
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 6 /14

Za pomocą szpatułki usuń ciasto ze ścianek, dodaj masło. Naciśnij "Start".

  • 130g Masło
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 7 /14

Za pomocą szpatułki przenieś ciasto i obtocz w mące. Umieść je w osobnej misce i przykryj ręcznikiem kuchennym. Pozostaw w ciepłym miejscu na 60 minut.

Etap 8 /14

Gotowe ciasto podziel na 3 części, lekko oprósz mąką i uformuj kulki. Każdą kulkę zagnieć na mały placek. Zawiń krawędzie placków do środka, tworząc dwa boki i ściśnij rogi.

Etap 9 /14

Następnie rozciągnij placki w kształt zaokrąglonej "łódki". Przenieś na blachę do pieczenia.

Etap 10 /14

Przykryj ciepłym ręcznikiem i pozostaw na 15-20 minut.

Etap 11 /14

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser, wymieszaj oba rodzaje sera i ułóż na "łódeczkach".

  • 700g Ser suluguni
  • 300g Bryndza

Etap 12 /14

Rozgrzej piekarnik do 220-250 stopni.

Etap 13 /14

Wstaw chaczapuri do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ciasto i ser się zarumienią.

Etap 14 /14

Wyjmij chaczapuri z piekarnika, umieść żółtko na środku każdej "łódeczki" i włóż do piekarnika jeszcze na 1 minutę.

  • 4 Jajka