Chaczapuri
- Całkowity czas 2 godz. 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 1 godz. 40 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
40 cl Kefir
2 łyżeczka Cukier
2.5 łyżka Mąka pszenna
7 g Drożdże piekarskie
670 g Mąka pszenna
330 g Śmietana 20%
1 szczypta Sól
130 g Masło
700 g Ser suluguni
300 g Bryndza
4 Jajka
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /14
Podgrzej kefir w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund.
40cl Kefir
Etap 2 /14
Rozpuść w kefirze drożdże, cukier i mąkę. Pozostaw na 15-20 minut w ciepłym miejscu.
2łyżeczka Cukier 2.5łyżka Mąka pszenna 7g Drożdże piekarskie
Etap 3 /14
Na powierzchni mieszanki powinny pojawić się bąbelki.
Etap 4 /14
Przesiej do misy robota mąkę.
670g Mąka pszenna
Etap 5 /14
Dodaj do misy robota mieszankę z drożdżami. Następnie dodaj śmietanę i szczyptę soli. Naciśnij "Start".
330g Śmietana 20% 1szczypta Sól
Hak do wyrabiania ciasta
Etap 6 /14
Za pomocą szpatułki usuń ciasto ze ścianek, dodaj masło. Naciśnij "Start".
130g Masło
Hak do wyrabiania ciasta
Etap 7 /14
Za pomocą szpatułki przenieś ciasto i obtocz w mące. Umieść je w osobnej misce i przykryj ręcznikiem kuchennym. Pozostaw w ciepłym miejscu na 60 minut.
Etap 8 /14
Gotowe ciasto podziel na 3 części, lekko oprósz mąką i uformuj kulki. Każdą kulkę zagnieć na mały placek. Zawiń krawędzie placków do środka, tworząc dwa boki i ściśnij rogi.
Etap 9 /14
Następnie rozciągnij placki w kształt zaokrąglonej "łódki". Przenieś na blachę do pieczenia.
Etap 10 /14
Przykryj ciepłym ręcznikiem i pozostaw na 15-20 minut.
Etap 11 /14
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser, wymieszaj oba rodzaje sera i ułóż na "łódeczkach".
700g Ser suluguni 300g Bryndza
Etap 12 /14
Rozgrzej piekarnik do 220-250 stopni.
Etap 13 /14
Wstaw chaczapuri do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ciasto i ser się zarumienią.
Etap 14 /14
Wyjmij chaczapuri z piekarnika, umieść żółtko na środku każdej "łódeczki" i włóż do piekarnika jeszcze na 1 minutę.
4 Jajka