Chrupiące przekąski z ryżu i tuńczyka
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
500 g Ryż do sushi
70 cl Woda
2 łyżeczka Sól
4 łyżka Ocet ryżowy
4 łyżka Cukier kryształ
4 łyżka Olej sezamowy
450 g Świeży tuńczyk
2 łyżka Olej sezamowy
2 łyżka Sos sojowy
4 łyżka Sok z limonki
4 łyżka Majonez z musztardą
1 Cebulka dymka
Awokado
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Opłucz ryż kilka razy pod strumieniem bieżącej wody. Do rondla wsyp ryż, wlej wodę i dodaj sól. Przykryj pokrywką. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na bok na 15 minut, ale nie zdejmuj pokrywki.
Etap 2 /6
W misce wymieszaj ocet ryżowy, cukier kryształ i 2 łyżki oleju sezamowego. Wymieszaj ryż i dodaj przyrządzony sos. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż folią spożywczą prostokątną lub kwadratową formę do pieczenia o wysokości 4–5 cm – krawędzie powinny zwisać po bokach. Wsyp ryż do rondla, wygładź wierzch i dociśnij, aby utworzyć warstwę o wysokości 3 cm. Przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na około godzinę lub do lodówki na całą noc.
Etap 3 /6
Wyjmij ryż i potnij na paski o szerokości 2 cm i długości 5 cm. Połóż paski na standardowej tacy i włóż do Easy Fry. Spryskaj je olejem w sprayu lub posmaruj niewielką ilością neutralnego oleju.
Etap 4 /6
Włącz program NUGGETSY i piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C. Sprawdź, czy przekąski się upiekły – powinny być złotobrązowe.
Etap 5 /6
Pokrój tuńczyka w małą kostkę. Posiekaj cebulkę dymkę. Włóż tuńczyka do miski i wlej olej sezamowy, sos sojowy, sok z limonki i majonez z musztardą. Wsyp cebulkę dymkę. Wymieszaj wszystko.
Etap 6 /6
Na każdy ryżowy pasek nałóż 1 łyżkę przyprawionego tuńczyka. Posyp posiekaną cebulką dymką i kawałkami awokado.