Chrupiące przekąski z ryżu i tuńczyka - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Chrupiące przekąski z ryżu i tuńczyka

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

8 osób

  • 500 g Ryż do sushi

  • 70 cl Woda

  • 2 łyżeczka Sól

  • 4 łyżka Ocet ryżowy

  • 4 łyżka Cukier kryształ

  • 4 łyżka Olej sezamowy

  • 450 g Świeży tuńczyk

  • 2 łyżka Olej sezamowy

  • 2 łyżka Sos sojowy

  • 4 łyżka Sok z limonki

  • 4 łyżka Majonez z musztardą

  • 1 Cebulka dymka

  • Awokado

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Opłucz ryż kilka razy pod strumieniem bieżącej wody. Do rondla wsyp ryż, wlej wodę i dodaj sól. Przykryj pokrywką. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na bok na 15 minut, ale nie zdejmuj pokrywki.

  • 500g Ryż do sushi
  • 70cl Woda
  • 2łyżeczka Sól

Etap 2 /6

W misce wymieszaj ocet ryżowy, cukier kryształ i 2 łyżki oleju sezamowego. Wymieszaj ryż i dodaj przyrządzony sos. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż folią spożywczą prostokątną lub kwadratową formę do pieczenia o wysokości 4–5 cm – krawędzie powinny zwisać po bokach. Wsyp ryż do rondla, wygładź wierzch i dociśnij, aby utworzyć warstwę o wysokości 3 cm. Przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na około godzinę lub do lodówki na całą noc.

  • 4łyżka Ocet ryżowy
  • 4łyżka Cukier kryształ
  • 4łyżka Olej sezamowy

Etap 3 /6

Wyjmij ryż i potnij na paski o szerokości 2 cm i długości 5 cm. Połóż paski na standardowej tacy i włóż do Easy Fry. Spryskaj je olejem w sprayu lub posmaruj niewielką ilością neutralnego oleju.

Etap 4 /6

Włącz program NUGGETSY i piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C. Sprawdź, czy przekąski się upiekły – powinny być złotobrązowe.

Etap 5 /6

Pokrój tuńczyka w małą kostkę. Posiekaj cebulkę dymkę. Włóż tuńczyka do miski i wlej olej sezamowy, sos sojowy, sok z limonki i majonez z musztardą. Wsyp cebulkę dymkę. Wymieszaj wszystko.

  • 450g Świeży tuńczyk
  • 2łyżka Olej sezamowy
  • 2łyżka Sos sojowy
  • 4łyżka Sok z limonki
  • 4łyżka Majonez z musztardą
  • 1 Cebulka dymka

Etap 6 /6

Na każdy ryżowy pasek nałóż 1 łyżkę przyprawionego tuńczyka. Posyp posiekaną cebulką dymką i kawałkami awokado.

  • kawałek Awokado