Ciasteczka z topioną czekoladą
- Całkowity czas 29 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 14 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
280 g Gorzka czekolada
130 g Masło
300 ml Maślanka
130 g Cukier
2 Jajko
1.5 łyżeczka Naturalnego ekstraktu waniliowego
265 g Mąka
1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 szczypta Sól
165 g Czekolada
16 g Masło
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Roztop czekoladę z masłem w bemarze lub w mikrofalówce i wymieszaj. Dodaj jajko, maślankę, cukier i wanilię, a następnie dobrze wymieszaj trzepaczką. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie wymieszaj szpatułką. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji wrzuć drobinki czekolady i wymieszaj.
Etap 2 /4
Wysmaruj ramekiny i wlej do nich ciasto (120 g na ramekin).
Etap 3 /4
Włóż ramekiny do piekarnika wyposażonego w płytę. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 4 /4
Upewnij się, że ciasteczka są dobrze upieczone – włóż nóż w spód ramekinów. Po wyjęciu powinien być czysty, a jeśli tak nie jest, piecz jeszcze przez 2 minuty. Czas gotowania można regulować zgodnie z własnymi preferencjami. Nałóż rękawicę kuchenną lub weź szczypce i wyjmij ciasteczka.