Ciasteczka w kształcie serca
- Całkowity czas 57 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 7 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g Mąka pszenna
100 g Cukier
100 g Zimne masło
2 Żółtka
2 saszetka Opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka Barwnik spożywczy
Czas przygotowania
Etap 1 /10
W pojemniku, używając opuszków palców, wymieszaj masło z cukrem, mąką i cukrem waniliowym, aż uzyskasz konsystencję piasku.
Etap 2 /10
Dodaj żółtka i szybko zagniataj ciasto, aż utworzy się gładka kula. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj łyżkę wody.
Etap 3 /10
Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj czerwony barwnik i mieszaj, aż kolor będzie jednolity.
Etap 4 /10
Owiń każdą kulę ciasta folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Etap 5 /10
Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej. Za pomocą foremek w kształcie serca wytnij ciasteczka o dwóch różnych rozmiarach.
Etap 6 /10
Złóż ciasteczka, umieszczając małe serca na dużych sercach.
Etap 7 /10
Umieść ciasteczka na papierze do pieczenia w urządzeniu na płycie. Uważaj, aby nie układać ciastek jedno na drugim - pozostaw między nimi dużo miejsca.
Etap 8 /10
Rozpocznij proces pieczenia.
Etap 9 /10
Powtórz czynność z pozostałymi ciasteczkami.
Etap 10 /10
Przed podaniem odczekaj, aż ciasteczka ostygną, ponieważ na gorąco mogą się kruszyć.