Ciastko filiżanka kawy
Tefal
Przepis według Tefal

Ciastko filiżanka kawy

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 22 min.
  • Czas przygotowania
    50 min.
  • Gotowanie
    32 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

2 porcje

  • 170 g Mąka

  • 4 g Proszek do pieczenia

  • 120 g Rozmiękczone masło

  • 200 g Cukier

  • 100 g Mleko

  • 4 Jajka

  • 2 Kakao

  • 1600 g Lukier plastyczny

  • 340 g Mleczna czekolada

  • 200 ml Śmietanka

  • Dekoracja: mini marshmallow

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek
  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Dla kremu czekoladowego(ganache): roztop kawałki czekolady w nieprzywierającej formie zgodnie z programem i wskazanym czasem. Wyjmij czekoladę i dodaj śmietankę. Mieszaj, aż ganache stanie się gładki. Odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

  • 340g Mleczna czekolada
  • 200ml Śmietanka
  • Nieprzywierająca forma

Etap 2 /7

Zrób ciasto: W misce zmieszaj zmiękczone masło z cukrem, aż konsystencja stanie się kremowa. Stopniowo dodaj jajka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao w proszku, a następnie mleko. Dobrze wymieszaj.

  • 170g Mąka
  • 4g Proszek do pieczenia
  • 120g Rozmiękczone masło
  • 200g Cukier
  • 100g Mleko
  • 4 Jajka
  • 2 Kakao

Etap 3 /7

Ciasto wlej do foremek i piecz zgodnie z programem i wskazanym czasem.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 4 /7

Ubij ganache: weź połowę kremu i ubij do uzyskania konsystencji podobnej do bitej śmietany.

Etap 5 /7

Przetnij babeczki na pół, nałóż warstwę kremu i połącz połówki dwie połówki.

Etap 6 /7

Lukier plastyczny rozwałkuj, pokrój na 6 dużych pasków, aby przykryć brzegi ciasta. Pamiętaj jednak, żeby nie robić zbyt wąskich pasków, lukier plastyczny ma wystawać na 1cm na górze i na dole ciasta. Rozłóż lukier plastyczny wokół ciastek, usuń nadmiar. Złożyć masę cukrową pod tortem. Rozwałkuj resztę masy cukrowej i podziel na 6 mniejszych kawałków, zrób z nich rączki do swoich kubków. Przymocuj je do ciasta nawilżając wodą miejsca, w których chcesz je połączyć.

  • 1600g Lukier plastyczny

Etap 7 /7

Wypełnij kubki resztą kremu ganache. Do dekoracji użyj marshmallow.

  • Dekoracja: mini marshmallow