Ciasto gotowane pod ciśnieniem
- Całkowity czas 2 godz. 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 2 godz.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
130 g mąki uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej spożywczej
1 szczypta soli
65 g cukru białego
45 g oleju rzepakowego
85 g mleka 3,2%
1 łyżka octu ryżowego (ale zwykły też będzie dobry ok. 5% stężenia)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
0.5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżka śmietany 30% do deserów
1 konfitura różna lub dżem śliwkowy do przełożenia ciasta
1 szczypta opcjonalnie cynamonu lub przyprawy do pierników
Akcesoria
Forma do ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Połącz suche składniki (poza cukrem) i przesiej przez sitko, aby napowietrzyć.
Etap 2 /7
Do miski dodaj cukier i mleko. Mieszaj do rozpuszczenia się większości kryształków cukru.
Etap 3 /7
Do mleka dodaj ekstrakt waniliowy, ocet i olej. Wymieszaj.
Etap 4 /7
Do mleka dodaj suche składniki i wymieszaj trzepaczką rózgową na gładką masę.
Etap 5 /7
Do urządzenia wstaw koszyk do gotowania na parze i wlej szklankę wody. Formę do ciast natrzyj olejem i oprósz równomiernie mąką, dzięki temu ciasto nie przywrze. Do formy wlej ciasto i owiń ją szczelnie folią spożywczą lub aluminiową. Wstaw formę do urządzenia na koszyk do gotowania na parze.
Etap 6 /7
Uważając, żeby się nie poparzyć. Wyjmij formę z ciastem z urządzenia. Zdejmij ostrożnie folię. Formę z ciastem odstaw do ostygnięcia.
Etap 7 /7
Gdy ciasto ostygnie (około 30 minut) wyjmij z formy. Ciasto przekrój, posmaruj dolną połówkę dżemem lub konfiturą i przykryj górną połówką. Rozpuść czekoladę ze śmietaną, aż powstanie masa i udekoruj nią górę ciasta. Smacznego!