Ciasto gotowane pod ciśnieniem - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Bartolomeo

Ciasto gotowane pod ciśnieniem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 50 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    2 godz.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

8 osób

  • 130 g mąki uniwersalnej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej spożywczej

  • 1 szczypta soli

  • 65 g cukru białego

  • 45 g oleju rzepakowego

  • 85 g mleka 3,2%

  • 1 łyżka octu ryżowego (ale zwykły też będzie dobry ok. 5% stężenia)

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 0.5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej

  • 2 łyżka śmietany 30% do deserów

  • 1 konfitura różna lub dżem śliwkowy do przełożenia ciasta

  • 1 szczypta opcjonalnie cynamonu lub przyprawy do pierników

Akcesoria

  • Forma do ciasta
    Forma do ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Połącz suche składniki (poza cukrem) i przesiej przez sitko, aby napowietrzyć.

  • 130g mąki uniwersalnej
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej spożywczej
  • 1szczypta soli
  • 1szczypta opcjonalnie cynamonu lub przyprawy do pierników

Etap 2 /7

Do miski dodaj cukier i mleko. Mieszaj do rozpuszczenia się większości kryształków cukru.

  • 65g cukru białego
  • 85g mleka 3,2%

Etap 3 /7

Do mleka dodaj ekstrakt waniliowy, ocet i olej. Wymieszaj.

  • 45g oleju rzepakowego
  • 1łyżka octu ryżowego (ale zwykły też będzie dobry ok. 5% stężenia)
  • 1łyżeczka ekstraktu waniliowego

Etap 4 /7

Do mleka dodaj suche składniki i wymieszaj trzepaczką rózgową na gładką masę.

Etap 5 /7

Do urządzenia wstaw koszyk do gotowania na parze i wlej szklankę wody. Formę do ciast natrzyj olejem i oprósz równomiernie mąką, dzięki temu ciasto nie przywrze. Do formy wlej ciasto i owiń ją szczelnie folią spożywczą lub aluminiową. Wstaw formę do urządzenia na koszyk do gotowania na parze.

  • Forma do ciasta

Etap 6 /7

Uważając, żeby się nie poparzyć. Wyjmij formę z ciastem z urządzenia. Zdejmij ostrożnie folię. Formę z ciastem odstaw do ostygnięcia.

Etap 7 /7

Gdy ciasto ostygnie (około 30 minut) wyjmij z formy. Ciasto przekrój, posmaruj dolną połówkę dżemem lub konfiturą i przykryj górną połówką. Rozpuść czekoladę ze śmietaną, aż powstanie masa i udekoruj nią górę ciasta. Smacznego!

  • 0.5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2łyżka śmietany 30% do deserów
  • 1 konfitura różna lub dżem śliwkowy do przełożenia ciasta