Ciasto ze szpinakiem i ricottą
- Całkowity czas 3 godz. 15 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
3 porcje
960 ml Ciepłe mleko
1.41 kg Mąka
30 g Drożdże piekarskie suszone (7,5 łyżeczki)
36 g Cukier drobny
60 g Oliwa z oliwek
3 łyżeczka Sól
6 Małe cebulki
6 łyżka Oliwa z oliwek
900 świeży szpinak
450 g Ricotta
90 g Parmezan
3 łyżka Oregano
3 szczypta Sól
3 szczypta Pieprz
3 Jajka
6 łyżka Mak
3 łyżka Prażone orzeszki piniowe
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Drożdże wsyp do miski z ciepłym mlekiem (38-40°C) i cukrem. Mleko nie powinno być zbyt gorące, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. W razie potrzeby wymieszaj trzepaczką i odstaw na 5 minut.
Etap 2 /8
Wsyp mąkę do miski, jeśli miksujesz ręcznie, lub do miski robota kuchennego z haczykiem. Dodaj sól, następnie poprzednią mieszaninę i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj przez 3 minuty, aż ciasto będzie miękkie i zacznie odchodzić od miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę i 30 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Etap 3 /8
Cebulę obierz, pokrój w plasterki i smaż przez 5 minut na patelni z odrobiną oliwy z oliwek i solą. Umyj, usuń łodygi i posiekaj szpinak. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodać szpinak. Gotuj przez około dziesięć minut, aż szpinak będzie miękki i zwiędnie. Pozostaw do ostygnięcia.
Etap 4 /8
Przełóż do miski, dodaj ricottę i parmezan, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Etap 5 /8
Ciasto podziel na pół i za pomocą wałka rozwałkuj 2 krążki o średnicy około 27 cm. Umieść jeden z krążków ciasta w spiralnej formie do tarty. Rozsmaruj nadzienie: na środku okrąg o średnicy 6 cm, następnie odstęp bez nadzienia około 3 cm, na koniec pierścień z 1 cm i na koniec pierścień nadzienia, zatrzymując się 1 cm od krawędzi ciasta. Posmaruj części ciasta bez napełniania wodą, aby oba ciasta się posklejały. Delikatnie połóż drugi krążek ciasta na wierzchu. Niewypełnione obszary połącz ze sobą i włóż ciasto do zamrażarki na 30 minut.
Etap 6 /8
Wytnij „promienie” słońca o szerokości od 3 do 4 cm wokół ciasta, pozostawiając nienaruszony okrąg w środku. Obróć każdy promień o ćwierć obrotu, zawsze w tę samą stronę. Ubij jajko i posmaruj całe ciasto pędzelkiem. Posyp okrąg na środku makiem.
Etap 7 /8
Umieść blachę do pieczenia w Cake Factory Infinity. Na wierzchu umieść spiralną formę do tarty i uruchom program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 8 /8
Przed przełożeniem na talerz odstawić na 10 minut. Podaj na ciepło. Udekoruj prażonymi orzeszkami piniowymi i, jeśli chcesz, listkami szpinaku.