Ciasto cytrynowe - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Ciasto cytrynowe

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 blacha

  • 150 g Jogurtu naturalnego

  • 2 Jajka

  • 200 g Mąki pszennej

  • 80 g Oleju

  • 80 Cukru

  • 2 łyżka Soku z cytryny

  • 1 łyżka Startej skórki z cytryny

  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia

  • Lukier cytrynowy:

  • 2 łyżka Soku z cytryny

  • 1 łyżka Wrzątku

  • 100 g Cukru pudru

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp
  • Forma do ciasta
    Forma do ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotowujemy składniki.

  • 150g Jogurtu naturalnego
  • 2 Jajka
  • 200g Mąki pszennej
  • 80g Oleju
  • 80 Cukru
  • 2łyżka Soku z cytryny
  • 1łyżka Startej skórki z cytryny
  • 1łyżeczka Proszku do pieczenia
  • Lukier cytrynowy:
  • 2łyżka Soku z cytryny
  • 1łyżka Wrzątku
  • 100g Cukru pudru

Etap 2 /6

Do miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto i bardzo dokładnie mieszamy.

  • 150g Jogurtu naturalnego
  • 2 Jajka
  • 200g Mąki pszennej
  • 80g Oleju
  • 80 Cukru
  • 2łyżka Soku z cytryny
  • 1łyżka Startej skórki z cytryny
  • 1łyżeczka Proszku do pieczenia

Etap 3 /6

Formę do pieczenia wykładamy nawilżonym papierem do pieczenia i wlewamy masę na ciasto.

  • Forma do ciasta

Etap 4 /6

Do Cook4me wkładamy formę z ciastem i zakładamy pokrywę Extra Crisp. Ustawiamy 170°C i pieczemy przez 30 minut.

  • Extra Crisp

Etap 5 /6

W międzyczasie w osobnej miseczce łączymy składniki na lukier. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy.

  • Lukier cytrynowy:
  • 2łyżka Soku z cytryny
  • 1łyżka Wrzątku
  • 100g Cukru pudru

Etap 6 /6

Gotowe, ostudzone ciasto polewamy przygotowanym lukrem.