Cytrynowy ryż z łososiem
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
300 g Ryżu
500 ml Wody
4 Cytryn
200 g Cebuli czerwonej
30 ml Oleju
1 łyżeczka Cukru
1 łyżeczka Pieprzu
1 łyżeczka Soli
400 g Łososia
3 Cytryn
1 łyżeczka Soli
1 łyżeczka Pieprzu
20 g Masła
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Do misy wlej olej i uruchom program. Po około 30 sekundach wrzuć cebulę pokrojoną w średnią kostkę i smaż przez 4 minuty. Dopraw pieprzem, cukrem, skórką z cytryny oraz solą i smaż kolejne 4 minuty.
Etap 2 /4
Wsyp ryż, wlej wodę i wymieszaj. Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 3 /4
W trakcie gotowania potnij łososia w słupki grubości palca i zamarynuj w soku z cytryny – doprawiając solą i pieprzem. Porcje marynowanego łososia ułóż na gorącym, przemieszanym i ugotowanym ryżu. Zamknij pokrywę i zostaw na funkcji podgrzewania na 5 minut.
Etap 4 /4
Gotowego łososia podawaj z ryżem, masłem i cząstką cytryny.