Czekoladowe ciasto lawa - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Czekoladowe ciasto lawa

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 unit

  • 225 g Gorzka czekolada

  • 145 g Masło

  • 4 Jajka

  • 80 g Cukier

  • 1 szczypta Sól

  • 25 g Mąka

  • 0.5 cl Ekstrakt waniliowy

  • 10 g Masło

  • 10 g Mąka

  • 10 g Cukier puder

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni góra/dół.

Etap 2 /8

W rondelku rozpuść czekoladę z masłem.

  • 225g Gorzka czekolada
  • 145g Masło

Etap 3 /8

W misie urządzenia umieść jajka, cukier i sól. Naciśnij "Start".

  • 4 Jajka
  • 80g Cukier
  • 1szczypta Sól
  • Trzepaczka flex

Etap 4 /8

Następnie do misy urządzenia dodaj mąkę i ekstrakt waniliowy. Naciśnij "Start".

  • 25g Mąka
  • 0.5cl Ekstrakt waniliowy
  • Trzepaczka flex

Etap 5 /8

Na koniec do misy urządzenia dodaj ciepłą mieszankę czekolady i masła i naciśnij "Start".

  • Trzepaczka flex

Etap 6 /8

Ciasto przełóż do oprószonej mąką i wysmarowanej masłem formy.

  • 10g Masło
  • 10g Mąka

Etap 7 /8

Piecz 15 minut w 200 stopniach góra/dół.

Etap 8 /8

Następnie odstaw ciastka na chwilę do ostygnięcia, wyjmij z formy, udekoruj cukrem pudrem i od razu podawaj.

  • 10g Cukier puder