Czekoladowy suflet z kasztanowym kremem
Tefal
Przepis według Tefal

Czekoladowy suflet z kasztanowym kremem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 200 g Gorzka czekolada

  • 40 g Mąka kukurydziana

  • 5 Jajka

  • 100 g Cukier

  • 15 g Masło

  • 120 g Krem kasztanowy

  • 1 łyżka Ekstrakt waniliowy

  • Cukier puder

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Włóż czekoladę do miski, wypełnij rondel wodą do poziomu kilku centymetrów, a następnie postaw na nim miskę. Upewnij się, że woda nie dostanie się do miski. Roztop czekoladę na średnim ogniu.

  • 200g Gorzka czekolada

Etap 2 /8

Rozbij jajka. Włóż żółtka do dużej miski, a białka do drugiej miski. Wymieszaj w misce skrobię kukurydzianą z 60 g drobnego białego cukru.

  • 40g Mąka kukurydziana
  • 5 Jajka
  • 100g Cukier

Etap 3 /8

Polej żółtka roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy, kasztanowy krem, a następnie skrobię kukurydzianą z cukrem. Dokładnie wymieszaj.

  • 120g Krem kasztanowy
  • 1łyżka Ekstrakt waniliowy

Etap 4 /8

Ubijaj białka, aż powstaną sztywne dzióbki, stopniowo dodając 40 g cukru.

  • 100g Cukier

Etap 5 /8

Dodaj białka do czekoladowej masy, łącząc je delikatnie, tak aby białka nie opadły.

Etap 6 /8

Posmaruj masłem 8 ramekinów i posyp wnętrze cukrem. Obróć je do góry nogami, aby pozbyć się nadmiaru cukru. Wypełnij ramekiny masą do poziomu około 0,5 cm przed krawędzią.

  • 15g Masło

Etap 7 /8

Umieść je na standardowej tacy Easy Fry, ustaw program CIASTA i piecz przez około 15 minut.

Etap 8 /8

Po urośnięciu sufletu wyjmij ramekiny z Easy Fry, posyp cukrem pudrem i natychmiast podawaj.

  • Cukier puder