Dorsz po śródziemnomorsku - przepisy Easy Fry Mega | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Dorsz po śródziemnomorsku

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 6 Filety z dorsza (ok. 150 g każdy)

  • 75 g Drylowane czarne oliwki

  • Skórka i sok z jednej cytryny

  • 1.5 łyżeczka Przyprawa chili

  • 2 goździk Posiekany czosnek

  • 15 cl Ocet balsamiczny

  • 1.5 łyżka Oliwa z oliwek

  • Sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Pokrój oliwki na plasterki. W małej misce wymieszaj oliwki, skórkę z cytryny, przyprawę chili, czosnek, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.

  • 75g Drylowane czarne oliwki
  • Skórka i sok z jednej cytryny
  • 1.5łyżeczka Przyprawa chili
  • 2goździk Posiekany czosnek
  • 15cl Ocet balsamiczny
  • 1.5łyżka Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Etap 2 /5

Posmaruj dorsza sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

  • 6 Filety z dorsza (ok. 150 g każdy)

Etap 3 /5

Włóż dorsza do piekarnika wyposażonego w płytę. Rozpocznij proces gotowania.

Etap 4 /5

Dorsz powinien być równomiernie upieczony – zależy to od wielkości kawałków. W razie potrzeby gotuj jeszcze przez minutę, aż mięso będzie z łatwością dzielić się na cząstki.

Etap 5 /5

Podawaj z mieszanką oliwek i frytkami z cukinii.