Duszonki - pieczonki
- Całkowity czas 40 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 kiełbasy głogowskie
250 g boczku gotowanego
2 marchewki
6 ziemniaków
500 g kapusty białej
300 g szynki wieprzowej
2 cebule
125 ml wody
2 łyżka oleju
2.5 łyżeczka soli
2.5 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżeczka majeranku
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Kiełbaski pokroić w półplasterki, boczek w słupki, marchewkę i cebulę w półplasterki, kapustę posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w ok 0.5 cm plastry. Szynkę pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką (po 1 łyżeczce). Białą kapustę poszatkować.
Etap 2 /3
Wodę zmieszać z olejem i wlać do misy urządzenia (garnka). Wrzucić 1/3 boczku, kiełbasy i szynki. Rozłożyć 1/3 ziemniaków - ziemniaki posypać solą (0.5 łyżeczki), pieprzem (0.5 łyżeczki) i majerankiem (1 łyżeczka). Położyć warstwę 1/3 cebuli, na to 1/3 marchewki, 1/3 kapusty. Następnie kontynuować z warstwami w tej samej kolejności: 1/3 boczku, kiełbasy i szynki, 1/3 ziemniaków, przyprawy, 1/3 cebuli, 1/3 marchewki, 1/3 kapusty. Po wyłożeniu wszystkich warstw ucisnąć trochę wszystkie warstwy. Zamknąć pokrywę urządzenia.
Etap 3 /3
Gotowanie.