Dutch baby z karmelizowanymi jabłkami
- Całkowity czas 57 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 42 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
Do jabłek:
2 łyżka Rodzynki
1 łyżka Rum
450 g Złote jabłka (ok. 4 jabłka)
1 łyżka Cukier brązowy
1 łyżka Cynamon
Do naleśników:
3 Jajka
140 g Mąka półrazowa
40 g Cukier brązowy
1 szczypta Sól
16 cl Mleko migdałowe
0.5 łyżeczka Proszek waniliowy
1 łyżka Cukier puder
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Upewnij się, że zdejmujesz uchwyt Ingenio podczas pieczenia na kuchence i/lub w piekarniku.
Etap 2 /11
W misce wymieszaj rodzynki z rumem. Pozostaw do macerowania, na czas kiedy będziesz karmelizowac jabłka.
Etap 3 /11
Umyj jabłka, a następnie obierz i pokrój je w plasterki o grubości 0,5 cm.
Etap 4 /11
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Podsmaż jabłka i dodaj cukier brązowy. Pozwól jabłkom karmelizować się na średnim ogniu, mieszając regularnie, aż staną się miękkie. Gotowanie zajmie około 15 minut.
Etap 5 /11
Rozgrzej piekarnik do 210°C.
Etap 6 /11
Pod koniec gotowania dodaj do jabłek zamarynowane rodzynki i cynamon, wymieszaj i odstaw.
Etap 7 /11
Włóż patelnię do rozgrzanego piekarnika na 15 minut i zdejmij uchwyt Ingenio.
Etap 8 /11
W misce roztrzep jajka, mąkę, cukier brązowy, szczyptę soli, mleko migdałowe i proszek waniliowy, do uzyskania gładkiego ciasta.
Etap 9 /11
Ostrożnie wyjmij patelnię z piekarnika, szybko umieść w niej skarmelizowane jabłka i wlej ciasto na wierzch.
Etap 10 /11
Włóż do piekarnika na około 12 minut, kontrolując czas pieczenia, który może się różnić w zależności od piekarnika. Brzegi naleśnika powinny się unieść.
Etap 11 /11
Wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło. Można podawać z syropem klonowym.