Dutch baby z karmelizowanymi jabłkami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Dutch baby z karmelizowanymi jabłkami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 57 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    42 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • Do jabłek:

  • 2 łyżka Rodzynki

  • 1 łyżka Rum

  • 450 g Złote jabłka (ok. 4 jabłka)

  • 1 łyżka Cukier brązowy

  • 1 łyżka Cynamon

  • Do naleśników:

  • 3 Jajka

  • 140 g Mąka półrazowa

  • 40 g Cukier brązowy

  • 1 szczypta Sól

  • 16 cl Mleko migdałowe

  • 0.5 łyżeczka Proszek waniliowy

  • 1 łyżka Cukier puder

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Upewnij się, że zdejmujesz uchwyt Ingenio podczas pieczenia na kuchence i/lub w piekarniku.

Etap 2 /11

W misce wymieszaj rodzynki z rumem. Pozostaw do macerowania, na czas kiedy będziesz karmelizowac jabłka.

  • 2łyżka Rodzynki
  • 1łyżka Rum

Etap 3 /11

Umyj jabłka, a następnie obierz i pokrój je w plasterki o grubości 0,5 cm.

  • 450g Złote jabłka (ok. 4 jabłka)

Etap 4 /11

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Podsmaż jabłka i dodaj cukier brązowy. Pozwól jabłkom karmelizować się na średnim ogniu, mieszając regularnie, aż staną się miękkie. Gotowanie zajmie około 15 minut.

  • 1łyżka Cukier brązowy

Etap 5 /11

Rozgrzej piekarnik do 210°C.

Etap 6 /11

Pod koniec gotowania dodaj do jabłek zamarynowane rodzynki i cynamon, wymieszaj i odstaw.

  • 1łyżka Cynamon

Etap 7 /11

Włóż patelnię do rozgrzanego piekarnika na 15 minut i zdejmij uchwyt Ingenio.

Etap 8 /11

W misce roztrzep jajka, mąkę, cukier brązowy, szczyptę soli, mleko migdałowe i proszek waniliowy, do uzyskania gładkiego ciasta.

  • 3 Jajka
  • 140g Mąka półrazowa
  • 40g Cukier brązowy
  • 1szczypta Sól
  • 16cl Mleko migdałowe
  • 0.5łyżeczka Proszek waniliowy

Etap 9 /11

Ostrożnie wyjmij patelnię z piekarnika, szybko umieść w niej skarmelizowane jabłka i wlej ciasto na wierzch.

Etap 10 /11

Włóż do piekarnika na około 12 minut, kontrolując czas pieczenia, który może się różnić w zależności od piekarnika. Brzegi naleśnika powinny się unieść.

Etap 11 /11

Wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło. Można podawać z syropem klonowym.

  • 1łyżka Cukier puder