Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Dyniowy hummus z serem feta

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 400 g dynia

  • 150 g feta

  • 1 goździk czosnek

  • 2 łyżka oliwa z oliwek

  • 2 łyżeczka pasta sezamowa

  • 1 szczypta mielony imbir

  • 2 łyżka sok z cytryny

  • Sól

  • Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Obierz dynię, usuń pestki i potnij miąższ na kawałki. Gotuj na parze przez 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

  • 400g dynia

Etap 2 /8

Obierz ząbek czosnku, usuń kiełek i rozgnieć.

  • 1goździk czosnek

Etap 3 /8

Do blendera włóż miąższ dyni i czosnek.

Etap 4 /8

Dodaj sok z cytryny, pastę sezamową, imbir i oliwę z oliwek

  • 2łyżka oliwa z oliwek
  • 2łyżeczka pasta sezamowa
  • 1szczypta mielony imbir
  • 2łyżka sok z cytryny

Etap 5 /8

Dopraw solą i pieprzem.

  • Sól
  • Pieprz

Etap 6 /8

Ustaw wskazany program na 1 minutę i uruchom go.

Etap 7 /8

Hummus powinien mieć gładką konsystencję.

Etap 8 /8

Dodaj pokruszony ser feta i zmiksuj. Podawaj schłodzony na toście jako aperitif.

  • 150g feta