Ekspresowa świąteczna zupa grzybowa - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Ekspresowa świąteczna zupa grzybowa

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 6 min.
  • Czas przygotowania
    6 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 100 g Suszonych borowików

  • 1 l Wody

  • 2 l Bulionu warzywnego lub wody

  • 100 g Cebuli pokrojonej w piórka

  • 10 g Masła

  • 2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • 1 łyżeczka Gałki muszkatołowej

  • 2 łyżeczka Suszonej szalotki

  • 4 Liście laurowe

  • 8 Ziarenek ziela angielskiego

  • 5 Goździków

  • Piramidka smaku

  • Pieprz i sól

  • 4 łyżka Śmietany 18%

  • Pietruszki

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki.

  • 100g Suszonych borowików
  • 1l Wody
  • 2l Bulionu warzywnego lub wody
  • 100g Cebuli pokrojonej w piórka
  • 10g Masła
  • 2łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
  • 1łyżeczka Gałki muszkatołowej
  • 2łyżeczka Suszonej szalotki
  • 4 Liście laurowe
  • 8 Ziarenek ziela angielskiego
  • 5 Goździków
  • Piramidka smaku
  • Pieprz i sól
  • 4łyżka Śmietany 18%
  • pęczek Pietruszki

Etap 2 /5

Do miski wlewamy 1 l wody wrzucamy grzyby. Moczymy przez 1 h.

  • 100g Suszonych borowików
  • 1l Wody

Etap 3 /5

Do misy Cook4me wkładamy masło i rozpuszczamy, a następnie dodajemy cebulę. Całość podsmażamy przez 4 minuty mieszając od czasu do czasu.

  • 100g Cebuli pokrojonej w piórka
  • 10g Masła

Etap 4 /5

Do urządzenia dodajemy zawartość miski z grzybami oraz wszystkie przyprawy. Dolewamy bulion i gotujemy w trybie ciśnienie ekspres przez 20 min.

  • 100g Suszonych borowików
  • 2l Bulionu warzywnego lub wody
  • 2łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
  • 1łyżeczka Gałki muszkatołowej
  • 4 Liście laurowe
  • 8 Ziarenek ziela angielskiego
  • 5 Goździków
  • Piramidka smaku
  • Pieprz i sól

Etap 5 /5

Dodajemy śmietanę i posiekaną pietruszkę i mocno mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

  • 4łyżka Śmietany 18%
  • pęczek Pietruszki