Ekspresowy ‘gratin dauphinois’ - przepisy undefined | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ekspresowy ‘gratin dauphinois’

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    5 min.

Składniki

2 osób

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • 0.5 Cebula

  • 400 g Ziemniaki

  • 10 cl Śmietana

  • 20 cl Mleko

  • 1 szczypta Gałka muszkatołowa

  • 0.25 łyżeczka Granulowany czosnek

  • 35 g Utarty ser Gruyère

  • Sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Przygotuj składniki.

  • 1łyżka Oliwa z oliwek
  • 0.5 Cebula
  • 400g Ziemniaki
  • 10cl Śmietana
  • 20cl Mleko
  • 1szczypta Gałka muszkatołowa
  • 0.25łyżeczka Granulowany czosnek
  • 35g Utarty ser Gruyère
  • Sól i pieprz

Etap 2 /10

Wlej oliwę z oliwek do miski.

  • 1łyżka Oliwa z oliwek

Etap 3 /10

Podsmaż cebulę przez 3 minuty.

  • 0.5 Cebula

Etap 4 /10

Dodaj ziemniaki, śmietanę, mleko, gałkę muszkatołową oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.

  • 400g Ziemniaki
  • 10cl Śmietana
  • 20cl Mleko
  • 1szczypta Gałka muszkatołowa
  • 0.25łyżeczka Granulowany czosnek
  • Sól i pieprz

Etap 5 /10

Załóż osłonę ciśnieniową.

Etap 6 /10

Gotowanie pod ciśnieniem.

Etap 7 /10

Posyp utartym serem Gruyère.

  • 35g Utarty ser Gruyère

Etap 8 /10

Zdejmij osłonę ciśnieniową.

Etap 9 /10

Gotowanie ręczne w frytkownicy powietrznej.

Etap 10 /10

Pozostaw gratin dauphinois na 5 minut do odpoczynku i podawaj.