Ekspresowy ‘gratin dauphinois’
- Całkowity czas 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 łyżka Oliwa z oliwek
0.5 Cebula
400 g Ziemniaki
10 cl Śmietana
20 cl Mleko
1 szczypta Gałka muszkatołowa
0.25 łyżeczka Granulowany czosnek
35 g Utarty ser Gruyère
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Przygotuj składniki.
Etap 2 /10
Wlej oliwę z oliwek do miski.
Etap 3 /10
Podsmaż cebulę przez 3 minuty.
Etap 4 /10
Dodaj ziemniaki, śmietanę, mleko, gałkę muszkatołową oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Etap 5 /10
Załóż osłonę ciśnieniową.
Etap 6 /10
Gotowanie pod ciśnieniem.
Etap 7 /10
Posyp utartym serem Gruyère.
Etap 8 /10
Zdejmij osłonę ciśnieniową.
Etap 9 /10
Gotowanie ręczne w frytkownicy powietrznej.
Etap 10 /10
Pozostaw gratin dauphinois na 5 minut do odpoczynku i podawaj.