Ekspresowy smażony ryż z warzywami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ekspresowy smażony ryż z warzywami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 140 g Biały ryż, przepłukany

  • 1 Cebula

  • 1 goździk

  • 4 łyżka Mrożony groszek zielony

  • 2 Marchewki (około 200 g)

  • 3 łyżka Sos sojowy

  • 2 łyżka Olej sezamowy

  • 1 szczypta Mielony czarny pieprz

  • 1 szczypta Sól

Akcesoria

  • Rondel
    Rondel

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Ugotuj ryż w garnku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź ryż i odstaw na bok.

  • 140g Biały ryż, przepłukany

Etap 2 /8

W międzyczasie pokrój marchewki i cebule na małe kawałki, a czosnek posiekaj.

  • 1 Cebula
  • 1goździk
  • 2 Marchewki (około 200 g)

Etap 3 /8

Po ugotowaniu ryżu odstaw go na bok.

  • 140g Biały ryż, przepłukany

Etap 4 /8

W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj marchew, czosnek, pokrojoną cebulę i szczyptę soli. Smaż przez kilka minut.

  • 1 Cebula
  • 1goździk
  • 2 Marchewki (około 200 g)
  • 2łyżka Olej sezamowy
  • 1szczypta Sól

Etap 5 /8

Dodaj mrożony groszek zielony i 4 łyżki wody. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

  • 4łyżka Mrożony groszek zielony

Etap 6 /8

Gotuj odkryte przez dodatkowe 5 minut, ciągle mieszając.

Etap 7 /8

Dodaj ugotowany ryż, 1 łyżkę stołową oleju roślinnego i sos sojowy. Wszystko razem smaż przez 2-3 minuty, dbając o równomierne pokrycie ryżu i jego podgrzanie.

  • 140g Biały ryż, przepłukany
  • 3łyżka Sos sojowy
  • 2łyżka Olej sezamowy

Etap 8 /8

Dopraw szczyptą mielonego czarnego pieprzu i dodatkową solą, jeśli to konieczne.

  • 1szczypta Mielony czarny pieprz
  • 1szczypta Sól