Ekspresowy smażony ryż z warzywami
- Całkowity czas 45 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
140 g Biały ryż, przepłukany
1 Cebula
1 goździk
4 łyżka Mrożony groszek zielony
2 Marchewki (około 200 g)
3 łyżka Sos sojowy
2 łyżka Olej sezamowy
1 szczypta Mielony czarny pieprz
1 szczypta Sól
Akcesoria
Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Ugotuj ryż w garnku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź ryż i odstaw na bok.
Etap 2 /8
W międzyczasie pokrój marchewki i cebule na małe kawałki, a czosnek posiekaj.
Etap 3 /8
Po ugotowaniu ryżu odstaw go na bok.
Etap 4 /8
W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj marchew, czosnek, pokrojoną cebulę i szczyptę soli. Smaż przez kilka minut.
Etap 5 /8
Dodaj mrożony groszek zielony i 4 łyżki wody. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Etap 6 /8
Gotuj odkryte przez dodatkowe 5 minut, ciągle mieszając.
Etap 7 /8
Dodaj ugotowany ryż, 1 łyżkę stołową oleju roślinnego i sos sojowy. Wszystko razem smaż przez 2-3 minuty, dbając o równomierne pokrycie ryżu i jego podgrzanie.
Etap 8 /8
Dopraw szczyptą mielonego czarnego pieprzu i dodatkową solą, jeśli to konieczne.