Farfalle z sosem szparagowym i burratą
Przepis według Kulinarne Co Nieco

Farfalle z sosem szparagowym i burratą

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 500 g zielonych szparagów

  • 2 cebule

  • 10 g klarowanego masła

  • 300 ml bulionu warzywnego

  • 2 kulki sera Burrata

  • 250 g kolorowego makaronu Farfalle

  • 20 g tartego parmezanu

  • 400 ml wrzącej wody

  • 0.5 łyżeczka soli

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Szparagi umyć, odłamać zrogowaciałą końcówkę, a następnie odciąć główki na wysokości ok 3 cm, a pozostałe łodygi pokroić w ok. 2 cm kawałki. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Do misy Multicookera dodać klarowane masło i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulkę.

  • 500g zielonych szparagów
  • 2 cebule
  • 10g klarowanego masła

Etap 2 /4

Następnie wlać bulion, a do bulionu wrzucić pokrojone łodygi szparagów. Wstawić kosz do gotowania na parze, a w nim umieścić główki szparagów. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 7 min. Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć koszyk z główkami szparagów i odstawić na bok (do końcowej dekoracji). Resztę wywaru przelać do wysokiego pojemnika. Jedną kulkę Burraty wyjąć z zalewy i pokroić a następnie dodać do pojemnika z wywarem szparagowym. Przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa zmiksować całość na gładki krem (sos). Odstawić na bok i ugotować makaron.

  • 300ml bulionu warzywnego
  • 2 kulki sera Burrata

Etap 3 /4

Do misy wlać 400 ml wrzącej wody. Dodać sól i wsypać makaron. Wymieszać. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM na 10 min.

  • 250g kolorowego makaronu Farfalle
  • 400ml wrzącej wody
  • 0.5łyżeczka soli

Etap 4 /4

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Makaron odcedzić i ponownie przełożyć do misy Multicookera. Do makaronu wlać wcześniej przygotowany sos i całość delikatnie wymieszać. Makaron poporcjować do głębokich talerzy. Drugą kulkę Burraty przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół i każdą z połówek ułożyć na wierzchu makaronu. Udekorować główkami szparagów oraz posypać tartym parmezanem. Podawać na ciepło natychmiast po przygotowaniu. Smacznego

  • 20g tartego parmezanu