Pomidory z burratą
- Całkowity czas 5 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
250 g Większych pomidorków koktajlowych (13 sztuk)
4 Świeże gałązki tymianku
Listków bazylii
Soli w płatkach lub zwykłej soli
1 Ząbek czosnku
1 Burrata
Skórka otarta z połowy cytryny
Pistacji
Oliwy z oliwek
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /5
Pomidorki umyj, osusz i przełóż do kosza frytkownicy. Nie używaj kratki - wsyp po prostu pomidory na dno szuflady. Każdego pomidora nakłuj czubkiem noża. Oprósz solą i dodaj całe gałązki tymianku. Polej jedną łyżką dobrej oliwy z oliwek.
Etap 3 /5
Piecz w 190°C przez 15 minut. W połowie pieczenia delikatnie potrząśnij pomidorkami. Po 12 minutach polej całość kolejną łyżką oliwy wymieszaną z wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Etap 4 /5
Upieczone pomidorki przełóż (razem z wytworzonym sosem) na głęboki talerz. Pośrodku dodaj burratę, którą delikatnie natnij na wierzchu. Możesz dodać jeszcze odrobinę soli.
Etap 5 /5
Całość obsyp otartą skórką z cytryny. Na koniec posyp rozkruszonymi pistacjami i porwanymi listkami bazylii. Zajadaj z chrupiącym pieczywem.