Pomidory z burratą - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Pomidory z burratą

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 porcja

  • 250 g Większych pomidorków koktajlowych (13 sztuk)

  • 4 Świeże gałązki tymianku

  • Listków bazylii

  • Soli w płatkach lub zwykłej soli

  • 1 Ząbek czosnku

  • 1 Burrata

  • Skórka otarta z połowy cytryny

  • Pistacji

  • Oliwy z oliwek

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj wszystkie składniki.

  • 250g Większych pomidorków koktajlowych (13 sztuk)
  • 4 Świeże gałązki tymianku
  • garść Listków bazylii
  • szczypta Soli w płatkach lub zwykłej soli
  • 1 Ząbek czosnku
  • 1 Burrata
  • Skórka otarta z połowy cytryny
  • garść Pistacji
  • Oliwy z oliwek

Etap 2 /5

Pomidorki umyj, osusz i przełóż do kosza frytkownicy. Nie używaj kratki - wsyp po prostu pomidory na dno szuflady. Każdego pomidora nakłuj czubkiem noża. Oprósz solą i dodaj całe gałązki tymianku. Polej jedną łyżką dobrej oliwy z oliwek.

  • 250g Większych pomidorków koktajlowych (13 sztuk)
  • 4 Świeże gałązki tymianku
  • szczypta Soli w płatkach lub zwykłej soli
  • Oliwy z oliwek

Etap 3 /5

Piecz w 190°C przez 15 minut. W połowie pieczenia delikatnie potrząśnij pomidorkami. Po 12 minutach polej całość kolejną łyżką oliwy wymieszaną z wyciśniętym ząbkiem czosnku.

  • 1 Ząbek czosnku
  • Oliwy z oliwek

Etap 4 /5

Upieczone pomidorki przełóż (razem z wytworzonym sosem) na głęboki talerz. Pośrodku dodaj burratę, którą delikatnie natnij na wierzchu. Możesz dodać jeszcze odrobinę soli.

  • szczypta Soli w płatkach lub zwykłej soli
  • 1 Burrata

Etap 5 /5

Całość obsyp otartą skórką z cytryny. Na koniec posyp rozkruszonymi pistacjami i porwanymi listkami bazylii. Zajadaj z chrupiącym pieczywem.

  • garść Listków bazylii
  • Skórka otarta z połowy cytryny
  • garść Pistacji