Fasolka po bretońsku przyspieszona
- Całkowity czas 47 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 42 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g fasoli białej konserwowej (2 puszki)
250 g boczku parzonego wędzonego
400 g kiełbasy podwawelskiej
90 g koncentratu pomidorowego
1 l wody
0.5 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cebuli granulowanej
4 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka masła
2 łyżka mąki pełnoziarnistej
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Fasolę odsączyć z zalewy. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w półplasterki.
Etap 2 /4
Na łyżce masła klarowanego podsmażyć w misie boczek i kiełbasę.
Etap 3 /4
Do misy dodać koncentrat, przesmażyć mieszając. Po 1 minucie dodać łyżkę masła i 2 łyżki mąki, dobrze rozmieszać, chwilę przesmażyć.
Etap 4 /4
Do misy dorzucić fasolę, sól, pieprz, czosnek, cebulę, paprykę i majeranek. Wlać wodę i wymieszać. Gotować pod ciśnieniem 30 min.