Fasolka po bretońsku
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Fasolka po bretońsku

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 kg Białej fasoli moczonej „Jaś”

  • 1.2 l Wody

  • 500 g Dobrej kiełbasy

  • 500 g Boczku wędzonego wieprzowego

  • 400 Pomidorów krojonych bez skórki

  • 205 g Pieczarek

  • 200 g Białej cebuli

  • 150 g Czerwonej cebuli

  • 20 g Masła

  • 2 łyżka Oleju

  • 130 g Przecieru pomidorowego

  • 4 Liście laurowe

  • 6 Ziarenek ziela angielskiego

  • 3 Ząbki czosnku

  • Sól i pieprz

  • 2 łyżeczka Słodkiej papryki

  • 1.5 łyżeczka Majeranku

  • 1 łyżeczka Czarnuszki

  • 1 łyżeczka Białej gorczycy

  • 2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki kroimy w ćwiartki (lub malutkie na pół).

Etap 2 /5

W urządzeniu rozpuszczamy 20 g masła i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy przez 3 min mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy pieczarki i nadal podsmażamy 4 min, mieszając. Zawartość urządzenia odkładamy na osobne naczynie.

  • 205g Pieczarek
  • 200g Białej cebuli
  • 150g Czerwonej cebuli
  • 20g Masła
  • 3 Ząbki czosnku

Etap 3 /5

Boczek kroimy w drobną kosteczkę, a kiełbasę w plasterki. Do Cook4me wlewamy 2 łyżki oleju. Dokładamy boczek i kiełbasę i podsmażamy przez 8 min mieszając często.

  • 500g Dobrej kiełbasy
  • 500g Boczku wędzonego wieprzowego
  • 2łyżka Oleju

Etap 4 /5

Do urządzenia wlewamy wodę, dodajemy pomidory z puszki i fasolę „Jaś”. Dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy solą oraz pieprzem, słodką papryką, majerankiem, czarnuszką, białą gorczycą oraz czosnkiem niedźwiedzim. Wszystko dobrze mieszamy.

  • 1kg Białej fasoli moczonej „Jaś”
  • 1.2l Wody
  • 400 Pomidorów krojonych bez skórki
  • 130g Przecieru pomidorowego
  • Sól i pieprz
  • 2łyżeczka Słodkiej papryki
  • 1.5łyżeczka Majeranku
  • 1łyżeczka Czarnuszki
  • 1łyżeczka Białej gorczycy
  • 2łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

Etap 5 /5

Gotujemy w trybie wysokie ciśnienie przez 55 min.