Faszerowane ziemniaki mimoza
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (1)
Składniki
4 osób
8 Ziemniak
1 Jajko
1 Jajko
1 łyżka Musztarda
180 ml Olej słonecznikowy
1 łyżka Oliwa z oliwek
4 Ogórek konserwowy
2 łyżeczka Szczypiorek
1 łyżka Ocet jabłkowy
Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Umyj ziemniaki. Napełnij zbiornik na wodę. Ziemniaki wraz z całym jajkiem w skorupce (w razie potrzeby umyj) włóż do Easy Fry na standardową tacę i włącz program PARA na 20 minut.
Etap 2 /8
Napełnij małą miskę zimną wodą, aby schłodzić jajko. Po zakończeniu programu wyjmij jajko, pozostawiając ziemniaki na standardowej tacy, i zanurz je w zimnej wodzie.
Etap 3 /8
Uruchom ponownie program PARA na 25 minut, aby dokończyć przygotowywanie ziemniaków. Po tym czasie sprawdź czubkiem noża, czy są ugotowane i w razie potrzeby dostosuj czas. Wyjmij ziemniaki i pozostaw je do ostygnięcia. Zrób majonez. W małej misce umieść żółtko i musztardę i skrop olejem słonecznikowym. Dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Etap 4 /8
Ciepłe ziemniaki przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ziemniaki, pozostawiając półcentymetrową warstwę od skórki, tworząc zgrabne skorupki. Odłóż na bok. Wydrążony miąższ ziemniaczany włóż do miski i rozgnieć widelcem.
Etap 5 /8
Z jajka ugotowanego na twardo zdejmij skorupkę i przekrój je na pół. Wyjmij żółtko i rozgnieć je widelcem. Odłóż żółtko do dekoracji ziemniaków.
Etap 6 /8
Na desce do krojenia posiekaj nożem ugotowane białko i korniszony. Białka, ogórki, szczypiorek i puree ziemniaczane wymieszaj z majonezem, octem jabłkowym i pieprzem.
Etap 7 /8
Napełnij ziemniaki mieszanką, tworząc zgrabne kopułki. Na koniec posyp wierzch pokruszonym żółtkiem.
Etap 8 /8
Smacznego!