Focaccia
- Całkowity czas 2 godz. 32 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 22 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
380 g Mąka pszenna
300 ml Woda
1 łyżeczka Cukier
1 saszetka Drożdże suszone
1 łyżeczka Sól
2 łyżka Oliwa z oliwek
50 ml Woda
50 ml Oliwa z oliwek
2 łyżka Oliwa z oliwek
2 gałąź Rozmaryn
4 Suszony pomidor
8 Oliwka
8 Oliwka
5 g Gruboziarnista sól
Akcesoria
Ubijaczka
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Przygotuj ciasto: podgrzej wodę do temperatury 38-40°C. Uważaj, aby nie podgrzać go zbyt mocno, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. W małej misce nawodnij drożdże razem z cukrem i wodą. Wymieszaj. Pozostaw na 5 minut, aż drożdże się rozpuszczą.
Etap 2 /11
Do misy z zamontowanym mieszadłem wsyp mąkę, sól i wlej olej. Dodaj mieszankę wody/cukru/drożdży. Naciśnij „Start”.
Etap 3 /11
Zsuń ciasto ze ścianek misy za pomocą szpatułki. Naciśnij „Start”.
Etap 4 /11
Ciasto powinno być lepkie. Zostaw je w misce, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Etap 5 /11
W misce wymieszaj wodę i oliwę z oliwek. Za pomocą rąk złóż ciasto na 6 razy, aby je napowietrzyć. Odstaw na 30 minut i powtórz tę czynność, ponownie składając ciasto. Odstaw na kolejne 30 minut i powtórz czynność, ponownie składając ciasto.
Etap 6 /11
Ciasto włóż do naoliwionej formy o wymiarach 20 x 25 cm. Rozprowadź ciasto w formie i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Etap 7 /11
Posmaruj focaccię olejem, a następnie wciśnij palce w ciasto, robiąc wgłębienia.
Etap 8 /11
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Etap 9 /11
Udekoruj focaccię rozmarynem, posiekanymi pomidorami i oliwkami. Posyp gruboziarnistą solą.
Etap 10 /11
Piecz przez 20 minut.
Etap 11 /11
Wyjmij focaccię z formy i umieść ją na drucianej kratce. Podawaj na ciepło lub na zimno.