Focaccia - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Focaccia

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 32 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    22 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

6 osób

  • 380 g Mąka pszenna

  • 300 ml Woda

  • 1 łyżeczka Cukier

  • 1 saszetka Drożdże suszone

  • 1 łyżeczka Sól

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 50 ml Woda

  • 50 ml Oliwa z oliwek

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 2 gałąź Rozmaryn

  • 4 Suszony pomidor

  • 8 Oliwka

  • 8 Oliwka

  • 5 g Gruboziarnista sól

Akcesoria

  • Ubijaczka
    Ubijaczka

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Przygotuj ciasto: podgrzej wodę do temperatury 38-40°C. Uważaj, aby nie podgrzać go zbyt mocno, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. W małej misce nawodnij drożdże razem z cukrem i wodą. Wymieszaj. Pozostaw na 5 minut, aż drożdże się rozpuszczą.

  • 300ml Woda
  • 1łyżeczka Cukier
  • 1saszetka Drożdże suszone

Etap 2 /11

Do misy z zamontowanym mieszadłem wsyp mąkę, sól i wlej olej. Dodaj mieszankę wody/cukru/drożdży. Naciśnij „Start”.

  • 380g Mąka pszenna
  • 300ml Woda
  • 1łyżeczka Cukier
  • 1saszetka Drożdże suszone
  • 1łyżeczka Sól
  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 3 /11

Zsuń ciasto ze ścianek misy za pomocą szpatułki. Naciśnij „Start”.

Etap 4 /11

Ciasto powinno być lepkie. Zostaw je w misce, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Etap 5 /11

W misce wymieszaj wodę i oliwę z oliwek. Za pomocą rąk złóż ciasto na 6 razy, aby je napowietrzyć. Odstaw na 30 minut i powtórz tę czynność, ponownie składając ciasto. Odstaw na kolejne 30 minut i powtórz czynność, ponownie składając ciasto.

  • 50ml Woda
  • 50ml Oliwa z oliwek

Etap 6 /11

Ciasto włóż do naoliwionej formy o wymiarach 20 x 25 cm. Rozprowadź ciasto w formie i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Etap 7 /11

Posmaruj focaccię olejem, a następnie wciśnij palce w ciasto, robiąc wgłębienia.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 8 /11

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Etap 9 /11

Udekoruj focaccię rozmarynem, posiekanymi pomidorami i oliwkami. Posyp gruboziarnistą solą.

  • 2gałąź Rozmaryn
  • 4 Suszony pomidor
  • 8 Oliwka
  • 8 Oliwka
  • 5g Gruboziarnista sól

Etap 10 /11

Piecz przez 20 minut.

Etap 11 /11

Wyjmij focaccię z formy i umieść ją na drucianej kratce. Podawaj na ciepło lub na zimno.