Focaccia - przepisy undefined | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Focaccia

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 25 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 23 cl Woda

  • 3 g Świeże drożdże

  • 1 łyżeczka Cukier

  • 270 g Mąka

  • 5 łyżka Oliwa z oliwek

  • 5 g Sól

  • 6 Pomidor koktajlowy

  • 6 g Sól

  • 2 gałązka Rozmaryn

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Przygotuj składniki.

  • 23cl Woda
  • 3g Świeże drożdże
  • 1łyżeczka Cukier
  • 270g Mąka
  • 5łyżka Oliwa z oliwek
  • 5g Sól
  • 6 Pomidor koktajlowy
  • 6g Sól
  • 2gałązka Rozmaryn

Etap 2 /8

Wymieszaj wodę, cukier i drożdże w naczyniu. Odstaw na 5 minut.

  • 23cl Woda
  • 3g Świeże drożdże
  • 1łyżeczka Cukier

Etap 3 /8

Wymieszaj mąkę, mieszankę wody, cukru i drożdży oraz sól w naczyniu. Wyrabiaj ręcznie w naczyniu przez 5 minut. Ciasto powinno pozostać płynne i klejące.

  • 23cl Woda
  • 3g Świeże drożdże
  • 1łyżeczka Cukier
  • 270g Mąka
  • 5g Sól

Etap 4 /8

Wlej 3 łyżki oleju do miski i umieść w niej ciasto.

  • 5łyżka Oliwa z oliwek

Etap 5 /8

Pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Nasmaruj palce olejem i wykonaj 8 fałd co 15 minut.

  • 5łyżka Oliwa z oliwek

Etap 6 /8

Rozprowadź 2 łyżki oleju na cieście. Palcami nasmarowanymi olejem wykonaj otwory w cieście. Dodaj pomidory koktajlowe i posyp solą oraz rozmarynem.

  • 5łyżka Oliwa z oliwek
  • 6 Pomidor koktajlowy
  • 6g Sól
  • 2gałązka Rozmaryn

Etap 7 /8

Piecz chleb/brioszkę.

Etap 8 /8

Wyjmij z foremki i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.