Focaccia
- Całkowity czas 1 godz. 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
23 cl Woda
3 g Świeże drożdże
1 łyżeczka Cukier
270 g Mąka
5 łyżka Oliwa z oliwek
5 g Sól
6 Pomidor koktajlowy
6 g Sól
2 gałązka Rozmaryn
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj składniki.
Etap 2 /8
Wymieszaj wodę, cukier i drożdże w naczyniu. Odstaw na 5 minut.
Etap 3 /8
Wymieszaj mąkę, mieszankę wody, cukru i drożdży oraz sól w naczyniu. Wyrabiaj ręcznie w naczyniu przez 5 minut. Ciasto powinno pozostać płynne i klejące.
Etap 4 /8
Wlej 3 łyżki oleju do miski i umieść w niej ciasto.
Etap 5 /8
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Nasmaruj palce olejem i wykonaj 8 fałd co 15 minut.
Etap 6 /8
Rozprowadź 2 łyżki oleju na cieście. Palcami nasmarowanymi olejem wykonaj otwory w cieście. Dodaj pomidory koktajlowe i posyp solą oraz rozmarynem.
Etap 7 /8
Piecz chleb/brioszkę.
Etap 8 /8
Wyjmij z foremki i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.