Frittata z łososiem i szparagami
- Całkowity czas 40 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
4 osób
500 g Szparagi
1 łyżka Olej roślinny
Sól, pieprz
100 g Cebulka dymka (mniej więcej 5 sztuk)
8 Jajka
30 g Tarty parmezan
140 g Świeży łosoś
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Odetnij i wyrzuć twardą część łodyg. Umyj szparagi, odetnij główki na wysokości 12 cm i pokrój resztę łodyg na plasterki o długości 0,5 cm. Wsyp główki szparagów do miski. Pokryj je olejem, solą i pieprzem. Umyj cebulki dymki i posiekaj białe i zielone części.
Etap 2 /4
Ubij w jajka w misce. Dodaj plasterki szparagów, posiekane cebulki, parmezan, sól i pieprz. Przełóż wszystko do formy do pieczenia. Pokrój łososia na plasterki o grubości 0,5 cm i połóż je na frittacie, a następnie lekko dociśnij.
Etap 3 /4
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat do pozycji 3. Po rozgrzaniu urządzenia połóż pokrywę na formie do pieczenia, a główki szparagów na płycie grillowej. Grilluj przez 25 minut, obracając szparagi raz lub dwa.
Etap 4 /4
Pokrój frittatę na kawałki i podawaj na ciepło lub zimno z grillowanymi szparagami.