Gofry po brukselsku
- Całkowity czas 1 godz. 33 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 3 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
20 sztuki
8 g Suszone drożdże
22 cl Mleko
35 g Brązowy cukier
500 g Mąka
2 Sól
2 Jajko
3 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
250 g Masło
160 g Cukier perłowy
Akcesoria
Płyta do gofrów
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Podgrzej mleko w mikrofali do temperatury 38–40°C. Upewnij się, że mleko nie jest zbyt gorące, w przeciwnym razie drożdże mogą ulec dezaktywacji. Umieść drożdże w pojemniku z ciepłym mlekiem i cukrem. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 3 minuty. Drożdże powinny być rozpuszczone.
Etap 2 /7
W misce robota kuchennego wyposażonego w hak wymieszaj mąkę i sól. Następnie dodaj jajka, wanilię i mleko wymieszane z drożdżami. Wyrabiaj przez 5 minut z niską prędkością.
Etap 3 /7
Dodaj miękkie masło w kawałkach i wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut ze średnią prędkością. Wsyp cukier perłowy i wyrabiaj przez 30 sekund.
Etap 4 /7
Uformuj ciasto w lekko zaokrąglone kawałki o wadze 60 g. Połóż je na posypanej niewielką ilością mąki blachę do pieczenia lub w plastikowym pojemniku. Przykryj ściereczką i umieść w ciepłym miejscu. Ciasto może również wyrosnąć w piekarniku rozgrzanym do temperatury 30°C. Poczekaj godzinę, aż wyrośnie – powinno podwoić swoją objętość.
Etap 5 /7
Rozgrzej urządzenie.
Etap 6 /7
Umieść kawałki ciasta w urządzeniu, po dwa na raz.
Etap 7 /7
Przed podaniem połóż gofry na drucianym ruszcie i poczekaj, aż ostygną. Weź pozostałe kawałki ciasta i powtórz kroki.