Gofry po brukselsku - przepisy Snack Collection MECHANICAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Gofry po brukselsku

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 33 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    3 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

20 sztuki

  • 8 g Suszone drożdże

  • 22 cl Mleko

  • 35 g Brązowy cukier

  • 500 g Mąka

  • 2 Sól

  • 2 Jajko

  • 3 łyżeczka Ekstrakt waniliowy

  • 250 g Masło

  • 160 g Cukier perłowy

Akcesoria

  • Płyta do gofrów
    Płyta do gofrów

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Podgrzej mleko w mikrofali do temperatury 38–40°C. Upewnij się, że mleko nie jest zbyt gorące, w przeciwnym razie drożdże mogą ulec dezaktywacji. Umieść drożdże w pojemniku z ciepłym mlekiem i cukrem. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 3 minuty. Drożdże powinny być rozpuszczone.

  • 8g Suszone drożdże
  • 22cl Mleko
  • 35g Brązowy cukier

Etap 2 /7

W misce robota kuchennego wyposażonego w hak wymieszaj mąkę i sól. Następnie dodaj jajka, wanilię i mleko wymieszane z drożdżami. Wyrabiaj przez 5 minut z niską prędkością.

  • 500g Mąka
  • 2 Sól
  • 2 Jajko
  • 3łyżeczka Ekstrakt waniliowy

Etap 3 /7

Dodaj miękkie masło w kawałkach i wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut ze średnią prędkością. Wsyp cukier perłowy i wyrabiaj przez 30 sekund.

  • 250g Masło
  • 160g Cukier perłowy

Etap 4 /7

Uformuj ciasto w lekko zaokrąglone kawałki o wadze 60 g. Połóż je na posypanej niewielką ilością mąki blachę do pieczenia lub w plastikowym pojemniku. Przykryj ściereczką i umieść w ciepłym miejscu. Ciasto może również wyrosnąć w piekarniku rozgrzanym do temperatury 30°C. Poczekaj godzinę, aż wyrośnie – powinno podwoić swoją objętość.

Etap 5 /7

Rozgrzej urządzenie.

Etap 6 /7

Umieść kawałki ciasta w urządzeniu, po dwa na raz.

Etap 7 /7

Przed podaniem połóż gofry na drucianym ruszcie i poczekaj, aż ostygną. Weź pozostałe kawałki ciasta i powtórz kroki.