Grillowana sałatka Cezar z rzymską sałatą
- Całkowity czas 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 Sałata sucrine
3 łyżka Oliwa z oliwek
3 szczypta Sól
120 g Wędzony boczek
80 g Grzanki
30 g Anchois
2 Czosnek
20 g Parmezan
30 g Musztarda Dijon
1 Sok z cytryny
60 ml Oliwa z oliwek
40 ml Woda
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Umyj sałaty i przetnij je na pół wzdłuż. Posmaruj sałaty olejem i posól je z obu stron.
Etap 2 /5
Otwórz OptiGrill na płasko. Ustaw termostat boczny na pozycję 4. Po nagrzaniu połóż sałaty stroną ciętą do dołu i grilluj przez 10 minut.
Etap 3 /5
W międzyczasie, do wąskiego pojemnika wlej wszystkie składniki na sos: anchois, czosnek, parmezan, musztardę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i wodę. Używając blendera ręcznego, zmiksuj, aż powstanie płynny sos.
Etap 4 /5
Smaż boczek na patelni. Odstaw, a następnie podsmaż grzanki na tej samej patelni.
Etap 5 /5
Podawaj po 2 połówki na osobę, dzieląc sos, boczek i grzanki.