Grillowane gołąbki z mielonej wieprzowiny - przepisy OptiGrill Elite XL | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Grillowane gołąbki z mielonej wieprzowiny

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 sztuki

  • 500 g Mielonej łopatki

  • 1 Cebula czerwona

  • 2 Cytryny

  • 6 Dużych liści kapusty pekińskiej

  • 1 Papryczka chilli

  • 2 Ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka Curry

  • 4 łyżka Oleju

  • 50 ml Sosu sojowego jasnego

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Kapustę pozbawiamy głąba, oddzielamy liście i układamy jeden na drugi. Blanszujemy na grillu w temperaturze 200°C przez 3-4 minuty. W połowie czasu przekładamy liście od środka na górę, żeby równo się zagrzały. Mięso mieszamy z poszatkowaną cebulą, czosnkiem, posiekanym chilli, curry i sosem sojowym jasnym. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Etap 2 /3

Ustawiamy program Burger. Liście układamy na zakładkę, tak, żeby powstał długi pasek. Mięsny farsz wykładamy na początek paska, rolujemy i dociskamy, żeby spłaszczyć kształt gołąbka (boków nie zawijamy do środka). Każdego gołąbka solimy i smarujemy olejem. Kładziemy na rozgrzanego grilla i grillujemy według programu na dobrze wysmażone.

Etap 3 /3

Gołąbki podajemy z powstałym z sosem z ociekacza na soki oraz cząstkami cytryny.