Grillowane pierogi z duszoną kapustą
- Całkowity czas 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
750 g Biała kapusta
150 g Cebula
2 goździk Czosnek
2 łyżka Olej roślinny
Sól, pieprz
30 g Koncentrat pomidorowy
100 ml Białe wino
450 g Świeże lub mrożone pierogi ruskie
20 g Masło
1 Koperek
1 wiązka Pietruszka
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Usuń zewnętrzne liście kapusty, jeśli są uszkodzone. Przetnij kapustę na pół, wykrój większą część głąba i pokrój resztę w kostkę za pomocą noża lub malaksera.
Etap 2 /7
Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz ząbki czosnku. Wrzuć je wraz z kapustą do formy do pieczenia, wlej olej, wsyp sól i pieprz i wymieszaj.
Etap 3 /7
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w pomarańczowym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 10 minut, w międzyczasie zamieszaj.
Etap 4 /7
Rozcieńcz koncentrat pomidorowy w białym winie. Wlej do kapusty, wymieszaj, zamknij grill i piecz jeszcze przez 10 minut.
Etap 5 /7
W międzyczasie ugotuj pierogi w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz je i przełóż do naczynia z kostkami masła. Wymieszaj, aby pokryć pierogi masłem.
Etap 6 /7
Ustaw OptiGrill w trybie Kompletny posiłek. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż pierogi na płycie grillowej i grilluj każdą stronę przez około 3 minuty.
Etap 7 /7
Posiekaj koperek i natkę pietruszki, dodaj je do kapusty, wymieszaj i podawaj z grillowanymi pierogami.