Grillowane pierogi z duszoną kapustą - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowane pierogi z duszoną kapustą

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 750 g Biała kapusta

  • 150 g Cebula

  • 2 goździk Czosnek

  • 2 łyżka Olej roślinny

  • Sól, pieprz

  • 30 g Koncentrat pomidorowy

  • 100 ml Białe wino

  • 450 g Świeże lub mrożone pierogi ruskie

  • 20 g Masło

  • 1 Koperek

  • 1 wiązka Pietruszka

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Usuń zewnętrzne liście kapusty, jeśli są uszkodzone. Przetnij kapustę na pół, wykrój większą część głąba i pokrój resztę w kostkę za pomocą noża lub malaksera.

  • 750g Biała kapusta

Etap 2 /7

Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz ząbki czosnku. Wrzuć je wraz z kapustą do formy do pieczenia, wlej olej, wsyp sól i pieprz i wymieszaj.

  • 150g Cebula
  • 2goździk Czosnek
  • 2łyżka Olej roślinny
  • Sól, pieprz

Etap 3 /7

Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w pomarańczowym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 10 minut, w międzyczasie zamieszaj.

  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 4 /7

Rozcieńcz koncentrat pomidorowy w białym winie. Wlej do kapusty, wymieszaj, zamknij grill i piecz jeszcze przez 10 minut.

  • 30g Koncentrat pomidorowy
  • 100ml Białe wino
  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 5 /7

W międzyczasie ugotuj pierogi w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz je i przełóż do naczynia z kostkami masła. Wymieszaj, aby pokryć pierogi masłem.

  • 450g Świeże lub mrożone pierogi ruskie
  • 20g Masło

Etap 6 /7

Ustaw OptiGrill w trybie Kompletny posiłek. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż pierogi na płycie grillowej i grilluj każdą stronę przez około 3 minuty.

Etap 7 /7

Posiekaj koperek i natkę pietruszki, dodaj je do kapusty, wymieszaj i podawaj z grillowanymi pierogami.

  • 1 Koperek
  • 1wiązka Pietruszka