Grillowane szaszłyki warzywne
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
150 g 1 czerwona cebula
250 g 1 czerwona papryka
250 g 1 żółta papryka
250 g 1 zielona papryka
450 g Małe cukinie (mniej więcej 2 sztuki)
4 goździk Czosnek
1 garść Posiekana pietruszka
1 garść Posiekana kolendra
70 ml Oliwa z oliwek
1 łyżka Ocet balsamiczny
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
1 łyżeczka Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją na 8 ćwiartek. Umyj papryki, przetnij na pół i usuń nasiona. Pokrój każdą połówkę na 3 części, a następnie jeszcze raz na 3 części. Umyj cukinie i pokrój je na plasterki o grubości 1,5 cm.
Etap 2 /5
Przygotuj po 2 szaszłyki na osobę, nadziewając na zmianę warzywa na szpikulce.
Etap 3 /5
Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Wymieszaj z posiekanymi ziołami, olejem, octem balsamicznych, ziołami prowansalskimi i solą. Posmaruj szaszłyki połową sosu.
Etap 4 /5
Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia grilluj szaszłyki przez 20 minut, obracając je regularnie, aby opiec wszystkie strony.
Etap 5 /5
Połóż szaszłyki na talerzu, spryskaj pozostałym sosem i podawaj.