Grillowane szaszłyki warzywne
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowane szaszłyki warzywne

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 150 g 1 czerwona cebula

  • 250 g 1 czerwona papryka

  • 250 g 1 żółta papryka

  • 250 g 1 zielona papryka

  • 450 g Małe cukinie (mniej więcej 2 sztuki)

  • 4 goździk Czosnek

  • 1 garść Posiekana pietruszka

  • 1 garść Posiekana kolendra

  • 70 ml Oliwa z oliwek

  • 1 łyżka Ocet balsamiczny

  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie

  • 1 łyżeczka Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją na 8 ćwiartek. Umyj papryki, przetnij na pół i usuń nasiona. Pokrój każdą połówkę na 3 części, a następnie jeszcze raz na 3 części. Umyj cukinie i pokrój je na plasterki o grubości 1,5 cm.

  • 150g 1 czerwona cebula
  • 250g 1 czerwona papryka
  • 250g 1 żółta papryka
  • 250g 1 zielona papryka
  • 450g Małe cukinie (mniej więcej 2 sztuki)

Etap 2 /5

Przygotuj po 2 szaszłyki na osobę, nadziewając na zmianę warzywa na szpikulce.

Etap 3 /5

Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Wymieszaj z posiekanymi ziołami, olejem, octem balsamicznych, ziołami prowansalskimi i solą. Posmaruj szaszłyki połową sosu.

  • 4goździk Czosnek
  • 1garść Posiekana pietruszka
  • 1garść Posiekana kolendra
  • 70ml Oliwa z oliwek
  • 1łyżka Ocet balsamiczny
  • 1łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 1łyżeczka Sól

Etap 4 /5

Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia grilluj szaszłyki przez 20 minut, obracając je regularnie, aby opiec wszystkie strony.

Etap 5 /5

Połóż szaszłyki na talerzu, spryskaj pozostałym sosem i podawaj.