Grillowane marchewki z sosem jogurtowym i pesto z liści
- Całkowity czas 44 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 24 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
10 Marchewki z liśćmi
1 łyżka Sól gruboziarnista
2 łyżka Ocet jabłkowy
2 łyżka Miód
70 ml Oliwa z oliwek
6 g Świeży estragon
5 g Liście marchewki
0.5 łyżeczka Czarny pieprz w ziarnach
20 g Orzechy laskowe
20 g Orzeszki piniowe
1 łyżeczka Nasiona kolendry
1 łyżeczka Nasiona kminu
1 łyżeczka Oregano w proszku
0.5 łyżeczka Papryka
2 szczypta Sól
400 g Jogurt grecki
2 szczypta Sól
Akcesoria
Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Obierz, umyj i posiekaj zielone liście, zostawiając odrobinę przy końcu marchewek. Zachowaj trochę liści.
Etap 2 /9
Umieść marchewki w akcesorium do pieczenia i napełnij akcesorium wodą z solą do trzech czwartych.
Etap 3 /9
Umieść akcesorium do pieczenia w OptiGrillu. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest automatycznie wybrany. Wybierz ustawienie czerwonego koloru przyciskiem M i naciśnij OK. Po nagrzaniu, gotuj przez 20 minut.
Etap 4 /9
Schłodź marchewki w zimnej wodzie, następnie odcedź i przełóż na talerz. Wymieszaj miód i ocet jabłkowy w naczyniu, a następnie polej marchewki, delikatnie je obtaczając.
Etap 5 /9
Otwórz OptiGrill na płasko. Ustaw termostat boczny na pozycję 4. Po nagrzaniu, umieść marchewki na grillu i grilluj przez 4 minuty.
Etap 6 /9
W wąskim naczyniu wymieszaj oliwę, estragon, liście marchewki i pieprz. Odstaw na bok.
Etap 7 /9
Przygotuj kruszonkę w blenderze: dodaj orzechy laskowe, orzeszki piniowe, kolendrę, kmin, oregano, paprykę i sól. Blenduj, aż uzyskasz kruszonkę o niezbyt drobnej konsystencji.
Etap 8 /9
W naczyniu wymieszaj jogurt i 2 szczypty kwiatu soli.
Etap 9 /9
Delikatnie rozsmaruj jogurt na talerzu, ułóż marchewki, posyp kruszonką i polej sosem estragonowym.