Grillowane marchewki z sosem jogurtowym i pesto z liści - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowane marchewki z sosem jogurtowym i pesto z liści

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 44 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    24 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 10 Marchewki z liśćmi

  • 1 łyżka Sól gruboziarnista

  • 2 łyżka Ocet jabłkowy

  • 2 łyżka Miód

  • 70 ml Oliwa z oliwek

  • 6 g Świeży estragon

  • 5 g Liście marchewki

  • 0.5 łyżeczka Czarny pieprz w ziarnach

  • 20 g Orzechy laskowe

  • 20 g Orzeszki piniowe

  • 1 łyżeczka Nasiona kolendry

  • 1 łyżeczka Nasiona kminu

  • 1 łyżeczka Oregano w proszku

  • 0.5 łyżeczka Papryka

  • 2 szczypta Sól

  • 400 g Jogurt grecki

  • 2 szczypta Sól

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Obierz, umyj i posiekaj zielone liście, zostawiając odrobinę przy końcu marchewek. Zachowaj trochę liści.

  • 10 Marchewki z liśćmi

Etap 2 /9

Umieść marchewki w akcesorium do pieczenia i napełnij akcesorium wodą z solą do trzech czwartych.

  • 1łyżka Sól gruboziarnista

Etap 3 /9

Umieść akcesorium do pieczenia w OptiGrillu. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest automatycznie wybrany. Wybierz ustawienie czerwonego koloru przyciskiem M i naciśnij OK. Po nagrzaniu, gotuj przez 20 minut.

  • Blacha do pieczenia

Etap 4 /9

Schłodź marchewki w zimnej wodzie, następnie odcedź i przełóż na talerz. Wymieszaj miód i ocet jabłkowy w naczyniu, a następnie polej marchewki, delikatnie je obtaczając.

  • 2łyżka Ocet jabłkowy
  • 2łyżka Miód

Etap 5 /9

Otwórz OptiGrill na płasko. Ustaw termostat boczny na pozycję 4. Po nagrzaniu, umieść marchewki na grillu i grilluj przez 4 minuty.

Etap 6 /9

W wąskim naczyniu wymieszaj oliwę, estragon, liście marchewki i pieprz. Odstaw na bok.

  • 70ml Oliwa z oliwek
  • 6g Świeży estragon
  • 5g Liście marchewki
  • 0.5łyżeczka Czarny pieprz w ziarnach

Etap 7 /9

Przygotuj kruszonkę w blenderze: dodaj orzechy laskowe, orzeszki piniowe, kolendrę, kmin, oregano, paprykę i sól. Blenduj, aż uzyskasz kruszonkę o niezbyt drobnej konsystencji.

  • 20g Orzechy laskowe
  • 20g Orzeszki piniowe
  • 1łyżeczka Nasiona kolendry
  • 1łyżeczka Nasiona kminu
  • 1łyżeczka Oregano w proszku
  • 0.5łyżeczka Papryka
  • 2szczypta Sól

Etap 8 /9

W naczyniu wymieszaj jogurt i 2 szczypty kwiatu soli.

  • 400g Jogurt grecki
  • 2szczypta Sól

Etap 9 /9

Delikatnie rozsmaruj jogurt na talerzu, ułóż marchewki, posyp kruszonką i polej sosem estragonowym.