Grillowany kurczak z trawą cytrynową i zielonymi kluskami curry
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 laska Trawa cytrynowa
1 łyżka Cukier trzcinowy
3 łyżka Sos rybny (nouc mam)
2 łyżka Olej sezamowy
1 Limonka
500 g Filety z kurczaka
220 g Płaski makaron ryżowy
250 g Marchewki
3 centymetr Imbir
150 g Biała kapusta
1.5 łyżka Zielona pasta curry
200 ml Mleczko kokosowe
2 łyżka Posiekana kolendra
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Drobno posiekaj łodygi trawy cytrynowej. Wymieszaj je w misce z brązowym cukrem, sosem nouc mam, połową oleju sezamowego i sokiem z limonki. Włóż filety z kurczaka i pozostaw do marynowania. W międzyczasie przygotuj resztę.
Etap 2 /5
Ugotuj kluski we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz i włóż pod strumień zimnej wody, aby zapobiec zlepianiu.
Etap 3 /5
Obierz marchewki i pokrój je na pałeczki. Obierz i drobno posiekaj imbir, posiekaj również kapustę.
Etap 4 /5
Do formy do pieczenia wrzuć marchewkowe pałeczki, kapustę, imbir i wlej pozostałą połowę oleju sezamowego. Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż osuszone filety z kurczaka na płycie grillowej i grilluj przez 6 minut, mieszając warzywa. Obróć filety. Dodaj do warzyw pastę curry, mleczko kokosowe i marynatę po kurczaku. Wymieszaj wszystko i piecz jeszcze przez 6 minut.
Etap 5 /5
Wrzuć kluski do akcesorium, wymieszaj i piecz kolejne 3 minuty. Pokrój filety na plasterki i podawaj z kluskami posypanymi kolendrą.