Halibut na parze
Tefal
Przepis według Tefal

Halibut na parze

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 12 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    7 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 porcje

  • 600 g Halibut

  • 200 g Pomidorki koktajlowe

  • Świeża bazylia

  • 1 garść Cebula dymka

  • 1 kawałek Czosnek

  • 3 łyżka Masło

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 2 łyżka Sok z cytryny

  • 3 szczypta Biały pieprz

  • 1 szczypta Cukier

  • Sól

  • 250 ml Woda

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Przygotuj składniki

  • 600g Halibut
  • 200g Pomidorki koktajlowe
  • pęczek Świeża bazylia
  • 1garść Cebula dymka
  • 1kawałek Czosnek
  • 3łyżka Masło
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 2łyżka Sok z cytryny
  • 3szczypta Biały pieprz
  • 1szczypta Cukier
  • Sól
  • 250ml Woda

Etap 2 /4

Halibuta umyj, osusz i podziel na porcje. Następnie oprósz go solą, białym pieprzem i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Odstaw na chwilę na bok. Rybę możesz także zamarynować wcześniej i trzymać ją w lodówce. Teraz przygotuj pozostałe składniki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Bazylię porwij palcami na mniejsze części. Dymkę drobno posiekaj. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Wyciśnij także trochę soku z cytryny.

  • 600g Halibut
  • 200g Pomidorki koktajlowe
  • pęczek Świeża bazylia
  • 1garść Cebula dymka
  • 1kawałek Czosnek
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 2łyżka Sok z cytryny
  • 3szczypta Biały pieprz
  • Sól

Etap 3 /4

Rybę przełóż do koszyka do gotowania na parze. Do misy Cook4me wlej wodę (250 ml). Umieść we wnętrzu koszyk. Zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

  • 600g Halibut
  • 250ml Woda

Etap 4 /4

Po ugotowaniu ryby wyjmij ją bardzo ostrożnie na półmisek. Najlepiej użyć do tego szpatułki. Ryba jest bardzo delikatna i może łatwo się poprzerywać. Czas przygotować sos. Z misy wylej wodę i przejdź w tryb mocnego podsmażania. Gdy urządzenie się rozgrzeje i będzie już gotowe – dodaj 3 łyżki masła i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć przygotowane wcześniej pomidory. Po minucie dodaj czosnek, dymkę, odrobię soli i sok z cytryny. Po kolejnych 30 sekundach dołóż bazylię i cukier. Jeszcze gorącym sosem polej rybę. Nie musisz używać całego tłuszczu. Sosu nie będzie dużo, ale będzie treściwy i doda halibutowi sporo smaku.

  • 200g Pomidorki koktajlowe
  • pęczek Świeża bazylia
  • 1garść Cebula dymka
  • 1kawałek Czosnek
  • 3łyżka Masło
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 2łyżka Sok z cytryny
  • 1szczypta Cukier
  • Sól