Hamburger bao
- Całkowity czas 2 godz. 28 min.
- 40 min.
Czas przygotowania - 18 min.
Gotowanie - 1 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
1 kg Mąka
50 cl Ciepła woda
60 g Cukier
12 g Świeże drożdże
10 g Proszek do pieczenia
2 łyżka Neutralny olej
1.5 łyżeczka Sól
8 Hamburgery
1 laska Trawa cytrynowa
1 Sos ostrygowy
2 łyżka Neutralny olej
2 łyżeczka Mieszanka przypraw do szaszłyków satay
50 cl Śmietanka
300 g Ser cheddar
50 g Surowe orzeszki ziemne
Trochę smażonej cebuli
0.25 Surowa czerwona kapusta, drobno posiekana
1 Sałata
Japońska cebulka dymka
Majonez
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Do małej miski wlej ciepłą wodę i wrzuć drożdże. Poczekaj, aż się rozpuszczą i wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wlej olej. Wymieszaj, a następnie wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj i dodaj sól.
Etap 2 /12
Na powierzchni posypanej mąką ugniataj ciasto przez 10 minut, aż zmięknie. Możesz również użyć miksera do ugniatania masy.
Etap 3 /12
Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce i poczekaj, aż urośnie. Możesz też włożyć miskę do piekarnika nagrzanego do 40°C.
Etap 4 /12
W dużym naczyniu do pieczenia wymieszaj sos ostrygowy, trawę cytrynową pociętą na małe kawałki, mieszankę przypraw do szaszłyka satay oraz olej. Wymieszaj wszystko. Włóż hamburgery do marynaty i obróć, aby je całkowicie pokryć. Schłodź w lodówce.
Etap 5 /12
W międzyczasie drobno posiekaj cebulki dymki, orzeszki ziemne i czerwoną kapustę. Urwij również kilka dużych liści sałaty. Do małego rondla wlej śmietanę crème fraiche i dodaj ser cheddar. Odstaw na bok.
Etap 6 /12
Gdy ciasto urośnie, umieść je z powrotem na powierzchni lekko posypanej mąką. Dobrze spłaszcz ciasto, rozciągając je i zwijając kilka razy, aby usunąć powietrze. Uformuj kulę, a następnie podziel ją na 8 kulek. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku 10 cm. Połóż kulki ciasta na kwadratach, przykryj szmatką i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż urośnie. Możesz je również włożyć na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 40°C.
Etap 7 /12
Połóż kwadraty papieru pergaminowego z kulkami na standardowej tacy i włóż ją do Easy Fry, a następnie ustaw program GOTOWANIE NA PARZE i gotuj przez 15 minut. Odstaw na bok.
Etap 8 /12
Włóż tacę grillową do Easy Fry. Połóż hamburgery na grillu, ustaw program GRILL na 3 minuty i uruchom go. Jeśli wolisz, możesz piec dłużej.
Etap 9 /12
W międzyczasie podgrzej śmietanę crème fraiche, dodaj cheddar i ubijaj, dopóki konsystencja nie stanie się gładka.
Etap 10 /12
Przetnij bułeczki bao wszerz na pół.
Etap 11 /12
Na każdej połówce rozsmaruj majonez. Na każdej umieść duży liść sałaty. Na liściach połóż upieczone hamburgery. Weź dużą łyżkę i polej hamburgery roztopionym serem cheddar. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi, posiekaną czerwoną kapustą i smażoną cebulą. Dodaj łyżkę majonezu i posyp cebulką dymką. Na wszystko połóż drugą połówkę bułeczki bao.
Etap 12 /12
Podawaj od razu.