Hamburger bao
Tefal
Przepis według Tefal

Hamburger bao

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 28 min.
  • Czas przygotowania
    40 min.
  • Gotowanie
    18 min.
  • Studzenie
    1 godz. 30 min.

Składniki

8 osób

  • 1 kg Mąka

  • 50 cl Ciepła woda

  • 60 g Cukier

  • 12 g Świeże drożdże

  • 10 g Proszek do pieczenia

  • 2 łyżka Neutralny olej

  • 1.5 łyżeczka Sól

  • 8 Hamburgery

  • 1 laska Trawa cytrynowa

  • 1 Sos ostrygowy

  • 2 łyżka Neutralny olej

  • 2 łyżeczka Mieszanka przypraw do szaszłyków satay

  • 50 cl Śmietanka

  • 300 g Ser cheddar

  • 50 g Surowe orzeszki ziemne

  • Trochę smażonej cebuli

  • 0.25 Surowa czerwona kapusta, drobno posiekana

  • 1 Sałata

  • Japońska cebulka dymka

  • Majonez

Czas przygotowania

Etap 1 /12

Do małej miski wlej ciepłą wodę i wrzuć drożdże. Poczekaj, aż się rozpuszczą i wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wlej olej. Wymieszaj, a następnie wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj i dodaj sól.

  • 1kg Mąka
  • 50cl Ciepła woda
  • 60g Cukier
  • 12g Świeże drożdże
  • 10g Proszek do pieczenia
  • 2łyżka Neutralny olej
  • 1.5łyżeczka Sól

Etap 2 /12

Na powierzchni posypanej mąką ugniataj ciasto przez 10 minut, aż zmięknie. Możesz również użyć miksera do ugniatania masy.

Etap 3 /12

Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce i poczekaj, aż urośnie. Możesz też włożyć miskę do piekarnika nagrzanego do 40°C.

Etap 4 /12

W dużym naczyniu do pieczenia wymieszaj sos ostrygowy, trawę cytrynową pociętą na małe kawałki, mieszankę przypraw do szaszłyka satay oraz olej. Wymieszaj wszystko. Włóż hamburgery do marynaty i obróć, aby je całkowicie pokryć. Schłodź w lodówce.

  • 8 Hamburgery
  • 1laska Trawa cytrynowa
  • 1 Sos ostrygowy
  • 2łyżka Neutralny olej
  • 2łyżeczka Mieszanka przypraw do szaszłyków satay

Etap 5 /12

W międzyczasie drobno posiekaj cebulki dymki, orzeszki ziemne i czerwoną kapustę. Urwij również kilka dużych liści sałaty. Do małego rondla wlej śmietanę crème fraiche i dodaj ser cheddar. Odstaw na bok.

  • 50cl Śmietanka
  • 300g Ser cheddar
  • 50g Surowe orzeszki ziemne
  • 0.25 Surowa czerwona kapusta, drobno posiekana
  • 1 Sałata
  • Japońska cebulka dymka

Etap 6 /12

Gdy ciasto urośnie, umieść je z powrotem na powierzchni lekko posypanej mąką. Dobrze spłaszcz ciasto, rozciągając je i zwijając kilka razy, aby usunąć powietrze. Uformuj kulę, a następnie podziel ją na 8 kulek. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku 10 cm. Połóż kulki ciasta na kwadratach, przykryj szmatką i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż urośnie. Możesz je również włożyć na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 40°C.

Etap 7 /12

Połóż kwadraty papieru pergaminowego z kulkami na standardowej tacy i włóż ją do Easy Fry, a następnie ustaw program GOTOWANIE NA PARZE i gotuj przez 15 minut. Odstaw na bok.

Etap 8 /12

Włóż tacę grillową do Easy Fry. Połóż hamburgery na grillu, ustaw program GRILL na 3 minuty i uruchom go. Jeśli wolisz, możesz piec dłużej.

  • 8 Hamburgery

Etap 9 /12

W międzyczasie podgrzej śmietanę crème fraiche, dodaj cheddar i ubijaj, dopóki konsystencja nie stanie się gładka.

  • 50cl Śmietanka
  • 300g Ser cheddar

Etap 10 /12

Przetnij bułeczki bao wszerz na pół.

Etap 11 /12

Na każdej połówce rozsmaruj majonez. Na każdej umieść duży liść sałaty. Na liściach połóż upieczone hamburgery. Weź dużą łyżkę i polej hamburgery roztopionym serem cheddar. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi, posiekaną czerwoną kapustą i smażoną cebulą. Dodaj łyżkę majonezu i posyp cebulką dymką. Na wszystko połóż drugą połówkę bułeczki bao.

  • 8 Hamburgery
  • 300g Ser cheddar
  • 50g Surowe orzeszki ziemne
  • Trochę smażonej cebuli
  • 0.25 Surowa czerwona kapusta, drobno posiekana
  • 1 Sałata
  • Japońska cebulka dymka
  • Majonez

Etap 12 /12

Podawaj od razu.