Hamburgery z guacamole
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
2 szt. bułki hamburgerowe
300 g mielona wołowina
sól
pieprz
2 szt. dojrzałe awokado
1 szt. cebula
1 szt. Pomidor
1 goździk ząbek czosnku
0.5 kolendra
0.5 szt. limonka
50 g majonez
1 szt. jalapeño
1 łyżeczka sok z limonki
1 szczypta sól
sałatka
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Dopraw mieloną wołowinę solą i pieprzem, a następnie uformuj dwa hamburgery, ok. 150 g każdy.
Etap 2 /9
Aby przyrządzić guacamole, za pomocą łyżki usuń miąższ z awokado i włóż do miski. Natychmiast spryskaj sosem z połowy limonki.
Etap 3 /9
Pokrój pomidora na plasterki, usuń nasiona i drobno posiekaj.
Etap 4 /9
Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Etap 5 /9
Pokrój kolendrę.
Etap 6 /9
Wymieszaj wszystkie składniki (awokado, pomidor, cebule, czosnek, kolendra) i posyp szczyptą soli oraz świeżo mielonego pieprzu.
Etap 7 /9
Aby przyrządzić majonez, usuń nasiona z papryki jalapeño, a następnie pokrój ją w cienką kostkę i wymieszaj z majonezem, sokiem z limonki i szczyptą soli.
Etap 8 /9
Ustaw program Burger i grilluj hamburgery.
Etap 9 /9
Przetnij bułki hamburgerowe na pół i rozsmaruj majonez z jalapeño na każdej połówce. Połóż hamburgery i dodaj 1–2 łyżeczki guacamole. Na koniec dodaj sałatę, na wszystko nałóż drugą połówkę bułki i podawaj.