Hamburgery z guacamole
Tefal
Przepis według Tefal

Hamburgery z guacamole

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 2 szt. bułki hamburgerowe

  • 300 g mielona wołowina

  • sól

  • pieprz

  • 2 szt. dojrzałe awokado

  • 1 szt. cebula

  • 1 szt. Pomidor

  • 1 goździk ząbek czosnku

  • 0.5 kolendra

  • 0.5 szt. limonka

  • 50 g majonez

  • 1 szt. jalapeño

  • 1 łyżeczka sok z limonki

  • 1 szczypta sól

  • sałatka

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Dopraw mieloną wołowinę solą i pieprzem, a następnie uformuj dwa hamburgery, ok. 150 g każdy.

  • 300g mielona wołowina
  • sól
  • pieprz

Etap 2 /9

Aby przyrządzić guacamole, za pomocą łyżki usuń miąższ z awokado i włóż do miski. Natychmiast spryskaj sosem z połowy limonki.

  • 2szt. dojrzałe awokado
  • 0.5szt. limonka

Etap 3 /9

Pokrój pomidora na plasterki, usuń nasiona i drobno posiekaj.

  • 1szt. Pomidor

Etap 4 /9

Drobno posiekaj cebulę i czosnek.

  • 1szt. cebula
  • 1goździk ząbek czosnku

Etap 5 /9

Pokrój kolendrę.

  • 0.5 kolendra

Etap 6 /9

Wymieszaj wszystkie składniki (awokado, pomidor, cebule, czosnek, kolendra) i posyp szczyptą soli oraz świeżo mielonego pieprzu.

  • 1szczypta sól

Etap 7 /9

Aby przyrządzić majonez, usuń nasiona z papryki jalapeño, a następnie pokrój ją w cienką kostkę i wymieszaj z majonezem, sokiem z limonki i szczyptą soli.

  • 50g majonez
  • 1szt. jalapeño
  • 1łyżeczka sok z limonki
  • 1szczypta sól

Etap 8 /9

Ustaw program Burger i grilluj hamburgery.

Etap 9 /9

Przetnij bułki hamburgerowe na pół i rozsmaruj majonez z jalapeño na każdej połówce. Połóż hamburgery i dodaj 1–2 łyżeczki guacamole. Na koniec dodaj sałatę, na wszystko nałóż drugą połówkę bułki i podawaj.

  • 2szt. bułki hamburgerowe
  • sałatka