Holenderski naleśnik z borówkami
- Całkowity czas 55 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
80 g mąka
20 g mielone migdały
1 szczypta sól drobnoziarnista
3 duże jajka
150 ml maślanka
75 g Cukier
5 g organiczna skórka z cytryny
1 goździk wanilia
70 g borówki
10 g Masło
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Wymieszaj mąkę, mielone migdały i sól. Odstaw na bok.
Etap 2 /9
Włóż jajka do blendera. Dodaj maślankę, cukier, skórkę z cytryny i startą laskę wanilii.
Etap 3 /9
Ustaw wskazany program na 20 sekund i uruchom go.
Etap 4 /9
Dodaj suche składniki, zamknij pokrywkę, ustaw wskazany program na jedną minutę i uruchom go.
Etap 5 /9
Po zakończeniu programu otwórz pokrywkę, umieść wszystko w misce, dodaj borówki i odstaw na bok na 30 minut.
Etap 6 /9
Nagrzej piekarnik do 210°C.
Etap 7 /9
Włóż dwie żeliwne patelnie (o śr. 25 cm) w piekarniku, aby upewnić się, że będą bardzo gorące podczas gotowania.
Etap 8 /9
Po osiągnięciu wskazanej temperatury piekarnika umieść małą gałkę masła w każdej patelni, wstaw je z powrotem do piekarnika na 2–3 minuty i poczekaj, aż masło się roztopi. Wlej mieszankę składników i piecz 25 minut.
Etap 9 /9
Wyjmij z piekarnika, ozdób płatkami migdałowymi i natychmiast podawaj.