Holenderski naleśnik z borówkami
Tefal
Przepis według Tefal

Holenderski naleśnik z borówkami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 55 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

2 osób

  • 80 g mąka

  • 20 g mielone migdały

  • 1 szczypta sól drobnoziarnista

  • 3 duże jajka

  • 150 ml maślanka

  • 75 g Cukier

  • 5 g organiczna skórka z cytryny

  • 1 goździk wanilia

  • 70 g borówki

  • 10 g Masło

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Wymieszaj mąkę, mielone migdały i sól. Odstaw na bok.

  • 80g mąka
  • 20g mielone migdały
  • 1szczypta sól drobnoziarnista

Etap 2 /9

Włóż jajka do blendera. Dodaj maślankę, cukier, skórkę z cytryny i startą laskę wanilii.

  • 3 duże jajka
  • 150ml maślanka
  • 75g Cukier
  • 5g organiczna skórka z cytryny
  • 1goździk wanilia

Etap 3 /9

Ustaw wskazany program na 20 sekund i uruchom go.

Etap 4 /9

Dodaj suche składniki, zamknij pokrywkę, ustaw wskazany program na jedną minutę i uruchom go.

Etap 5 /9

Po zakończeniu programu otwórz pokrywkę, umieść wszystko w misce, dodaj borówki i odstaw na bok na 30 minut.

  • 70g borówki

Etap 6 /9

Nagrzej piekarnik do 210°C.

Etap 7 /9

Włóż dwie żeliwne patelnie (o śr. 25 cm) w piekarniku, aby upewnić się, że będą bardzo gorące podczas gotowania.

Etap 8 /9

Po osiągnięciu wskazanej temperatury piekarnika umieść małą gałkę masła w każdej patelni, wstaw je z powrotem do piekarnika na 2–3 minuty i poczekaj, aż masło się roztopi.  Wlej mieszankę składników i piecz 25 minut. 

  • 10g Masło

Etap 9 /9

Wyjmij z piekarnika, ozdób płatkami migdałowymi i natychmiast podawaj.