Idealna sałatka z jajkiem i soczewicą
- Całkowity czas 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
450 g Ugotowana zielona soczewica
1.5 łyżka Musztarda
3 łyżka Ocet sherry
1 Drobno posiekana szalotka
6 łyżka Oliwa z oliwek
3 łyżka Olej z orzechów włoskich
3 łyżka Posiekany szczypiorek
Sól, pieprz
6 Wyjątkowo świeże jajka w temperaturze pokojowej
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
W misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz jajek i wstaw mieszankę do lodówki.
Etap 3 /6
Umieść jajka w koszyku do gotowania na parze.
Etap 4 /6
Wlej 4 litry wody do miski. Umieść koszyk do gotowania na parze w misce.
Etap 5 /6
Gotuj metodą próżniową zanurzeniową.
Etap 6 /6
Wyjmij koszyk. Przełóż sałatkę z soczewicy do misek. Delikatnie rozbij jajko na wierzchu sałatki.