Indycze szaszłyki z marchewkami i kaszą bulgur
- Całkowity czas 40 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
8 Grube eskalopki z indyka (900 g)
6 Duże marchewki
Sól, pieprz
32 Drylowane czarne oliwki
500 g Kasza bulgur
2 Cytryny konserwowane w soli
2 wiązka Pietruszka naciowa
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Pokrój piersi z indyka na paski o szerokości 3 cm. Weź mandolinę lub obieraczkę i pokrój marchewki na cienkie plasterki.
Etap 2 /4
Rozłóż paski mięsa na płasko, dopraw solą i pieprzem. Pokryj marchewkowymi paskami. Połóż na wszystkim oliwkę i zwiń w rulon każdy pasek mięsa. Nadziej ruloniki na szpikulce.
Etap 3 /4
W naczyniu wymieszaj kaszę bulgur, 150 ml wody, posiekane kiszone cytryny, posiekaną pietruszkę, sól i pozostałe marchewkowe paski. Na wierzchu połóż szaszłyki.
Etap 4 /4
Wypełnij zbiornik wodą. Włóż standardową tacę do urządzenia. Włóż naczynie do miski do gotowania, ustaw tryb GOTOWANIE NA PARZE i gotuj przez 25 minut.